Hlavní obsah

Tisíce postižených zůstávají stále bez pomoci

Právo, Kurejš Chattak
ISLÁMÁBÁD

Obyvatelé mnoha míst zasažených sobotním katastrofálním zemětřesením nadále marně čekají alespoň na základní pomoc - tisíce z nich, včetně zraněných, těžce přežívají: jsou o hladu, bez přístřeší, napospas mrazivému počasí a zoufalým hygienickým podmínkám.

Článek

Ve středu pozdě večer navíc pákistánské hlavní město postihly nové otřesy. Bezprostředně nebylo jasné, jaké síly zemětřesení bylo a zda způsobilo škody.

Pákistánská armáda  vyslala ve středu další dvě divize a desítky humanitárních konvojů do oblastí zdevastovaných sobotním zemětřesením, do desítek vesnic v Kašmíru a severním Pákistánu však ani čtvrtý den po úderu živlu ještě žádná pomoc nedorazila. "Je nesmírně těžké dostat se do horských vesnic mimo hlavní silnice," řekl ve středu telefonicky Právu Tahsínulláh Chán, jenž koordinuje záchranné práce ve městě Šinkijárí. "Sesuvy zničily cesty. Postup ztěžuje i špatné počasí."

V ruinách se pořád nacházejí přeživší

Nejzničenějším městem je kašmírský Muzaffarábád, odkud je hlášena většina z 23 tisíc mrtvých dosud oznámených pákistánskými úřady. Odhady však nadále hovoří až o 40 tisících mrtvých a v Indií držené části Kašmíru si otřesy vyžádaly dalších nejméně 1300 obětí. Právě z okolí Muzaffarábádu přichází stále více stížností na vládu a armádu. "Jednu noc jsme strávili tři lidé pod jednou dekou," řekl Právu Ahmad Bazmí, kterému se ve středu podařilo ze zdevastované oblasti odjet. "Abychom se z té mizérie dostali, museli jsme jít s celou rodinou 35 kilometrů pěšky," tvrdil.

Reportér zdejší televize Khyber TV hlásil ve středu z městečka Bálá Kout, že někteří lidé si tam stěžují, že už dva dny nejedli. Bálá Kout byl prakticky srovnán se zemí a BBC odtud ve středu ráno hlásila, že tam ani nemá kdo sčítat mrtvé - všichni úředníci totiž o víkendu zahynuli nebo byli zraněni. Premiér Šaukat Azíz ve středu v narážce na Muzaffarábád a Bálá Kout řekl, že bude třeba vystavět "zcela nová města".

Stále se ale ještě daří vyprošťovat živé - ve středu ruští záchranáři vytáhli v Muzaffarábádu pětiletou dívku a Turci našli 105 hodin po zemětřesení matku tří přeživších dětí.

Po mnohahodinové prodlevě, způsobené deštěm a vichrem, se ve středu daly do pohybu nákladní kolony mířící na sever. Od rána již začaly létat také helikoptéry.

Obavy z epidemií

"Nutně potřebujeme potraviny, léky, stany a přikrývky, abychom přeživší zachránili před smrtí hladem a zimou," citoval list Hamdard humanitárního pracovníka Sardara Abida, působícího v kašmírském Ráwala Koutu. "Stále jsme se do některých oblastí nedostali."

Místní i mezinárodní lékařští experti upozorňují, že z dosud nepohřbených rozkládajících se těl se mohou velmi rychle začít šířit závažné choroby, především cholera. "Zcela se zhroutil sanitární systém, vodou přenosné nemoci už se šíří v nejzasaženějších částech města," varoval v Muzaffarábádu kašmírský ministr zdravotnictví Chádža Šabir. Souběžně s distribucí pomoci se proto rozjíždí i chemický postřik těl a potenciálně infikovaných míst.

Zatímco se sbíhají nabídky mezinárodní humanitární pomoci a na islámábádském letišti přistávají ve dne v noci speciály s dodávkami z celého světa, odborníci varují, že klíčem zůstává doprava na zničená místa. Prezident zdejší nejvlivnější humanitární organizace Abdul Sattar Edhí řekl, že se již sešlo dost velké množství potřebného materiálu, není však jasné, jak ho dostat na místo určení. Problémem je i chování dopravců, kteří se v očích veřejnosti snaží vyždímat z neštěstí co největší zisky. I Edhí zmínil ztrojnásobení běžných cen autodopravy mezi Pákistánem a Kašmírem. Podobně hovoří i řadoví Pákistánci. "Na trase Mánsehra-Bálá Kout se ceny zdvojnásobily," doložila oprávněnost stížností Khyber TV.

Někde dokonce až čtyřnásobně (na 2000 rupií, 820 Kč) vzrostly i ceny pohřebních rubášů - tkaniny, v níž mají být podle tradice pochováváni mrtví muslimové. Zároveň dochází na mnoha místech k rabování a po obchodech zoufalí lidé obracejí svůj hněv a snahu zajistit se i proti humanitárním konvojům.

Reklama

Související články

Česká humanitární pomoc míří do Pákistánu

Do Pákistánu v úterý večer nebo ve středu dopoledne odletí letecký speciál s českou humanitární pomocí. Rozhodl o tom krizový štáb na ministerstvu zahraničí....

Výběr článků

Načítám