Hlavní obsah

Gerhard Schröder definitivně popřel účast v nové vládě

DPA, ČTK, BBC, Novinky, Bild

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANNOVER

Odcházející kancléř Gerhard Schröder ve středu na odborovém kongresu v Hannoveru definitivně potvrdil, že nehodlá být v příští německé vládě velké koalice tvořené sociálnědemokratickou SPD a křesťanskodemokratickou CDU/CSU. "Nebudu patřit do příští spolkové vlády. S konečnou platností v ní nebudu."

Článek

Odstupující kancléř má být účasten koaličních jednání mezi konzervativní formací CDU/CSU a sociální demokracií SPD, která začnou příští pondělí a měla by trvat do 12. listopadu. "Budu na nich spolupracovat, aby jednání dopadla dobře. Tak chápu úkol, který se musí udělat," řekl. 

Kancléř tak poprvé jasně vyslovil to, co do nynějška on i vedení SPD jen naznačovali: vláda velké koalice pod vedením šéfky CDU Angely Merkelové se bude muset obejít bez něho.

Kam půjde bývalý kancléř?

O dalším Schröderově působení zatím panují jen dohady. Objevily se spekulace o poradenském místě pro ruský energetický koncern Gazprom, ale významní členové SPD tvrdili, že Schröder určitě neodejde z politiky.

V sociální demokracii mnozí politici otevřeně litují toho, že charismatický Schröder nepřevezme funkci vicekancléře a ministra zahraničí. Už proto, že ministr zahraničí bývá nejen mocným, ale také oblíbeným členem kabinetu a Schröderovo působení by bylo strategicky důležité pro sociální demokracii pro příští volby, tvrdí politologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám