Hlavní obsah

Čínští kosmonauté začali na oběžné dráze pracovat

PEKING

Ze základny v poušti Gobi na severozápadě Číny odstartovala ve středu ráno v 9 hodin místního času (3:00 SELČ) druhá čínská raketa s lidskou posádkou. Na palubě lodi Šen-čou 6 jsou dva tzv. tchajkonauti, kteří za 23 minuty dosáhli oběžné dráhy Země, kde stráví pět dní.

Článek

Pro let byli vybráni bývalí bojoví piloti, 40letý Fej Ťü-lung a o rok starší Nie Chaj-šeng. Uchazečů bylo celkem 14. "Není proč se bát, svou misi splníme, nashledanou v Pekingu," řekl před odletem jeden z nich.

"Cítím se dobře," zněla první Fejova slova z vesmíru. Jako první opustil osm a půl hodiny po startu startovací modul a vstoupil do orbitální kabiny v nose lodi Šen -čou 6 a začal pracovat s vybavením v kabině.

Ihned po startu čínský premiér gratuloval všem lidem, kteří se na programu podíleli, a sdělil, že let přinese "úspěch".

Let následuje dva roky poté, co Čína v té době po Sovětském svazu a USA jako teprve třetí země světa vyslala svého kosmonauta Jang Li-weje na vlastní lodi do vesmíru.

Vylepšená verze rakety

Nová kosmická loď Šen-čou 6 je oproti předchozímu modelu Šen-čou 5 značně vylepšená. Zvětšená kabina pro dva tchajkonauty je rozdělaná do dvou částí - na orbitální část a návratovou kapsuli, mezi nimiž mohou přecházet. Také si budou moci ohřívat jídlo a umývat se, což jejich předchůdce nemohl. Narozdíl od něj však stráví v kosmu pět dní, zatímco Jang Li-wej strávil ve vesmíru jen 21,5 hodiny. V rámci mise podniknou i několik experimentů.

Základem kosmické lodi však navzdory všem vylepšením zůstává sovětský sojuz z šedesátých let. Z ruských modelů jsou odvozeny i skafandry, i když Čína stále upozorňuje, že vše pro misi bylo vyrobeno v Číně. Kosmický program je pro ni otázkou prestiže.

Čína už lety netají

Čína start rakety mezi padajícími vločkami sněhu přenášela v televizi. Již dříve oznámila, že čínská televize poskytne zahraničním médiím přímé přenosy. Chystá jich 54 hodin.

Dosud čínská vesmírná agentura držela své projekty v tajnosti. Při startu Šen-čou 5 byla celá oblast kosmodromu pečlivě střežena a vjezd do ní byl povolen jen vybraným lidem.

Nynější let přišel po dvouleté přestávce. Ten první vypravila země v roce 2003, a stala se tak třetím státem na světě, vedle Ruska a USA, který člověka do vesmíru poslal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám