Hlavní obsah

V Pákistánu vládne po zemětřesení chaos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMABÁD/DILLÍ

Sobotní zemětřesení si v Pákistánu podle středečních údajů vlády vyžádalo 33 000 mrtvých, místní média mluví dokonce až o 200 000 obětí. V Indii zemřelo asi 1300 lidí. Pomoc vázne kvůli silným dešťům, které blokují vrtulníky a ty nemohou vzlétnout. Země má navíc vrtulníků nedostatek.

Článek

Po sobotním ničivém zemětřesení zůstaly v troskách tisíce lidí. Naděje na jejich záchranu s dalšími dny, které v troskách tráví, stále klesá. Ti, co přežili, jsou navíc vystaveni nemocím a chladu. Do země míří humanitární pomoc z celého světa. Lékaře a záchranáře vyslala i Česká republika. [celá zpráva]

Pákistánský ministr vnitra Aftep Ahmed Šerpao nové vyšší údaje zveřejnil ve středu, dosavadní úřady uváděly 22 488 mrtvých a přes 40 000 zraněných.

Pomoc postiženým ztěžují silné deště. Kvůli nim nemohou do Kašmíru létat vrtulníky s pomocí. Vrtulníky nemohou létat ani ze základny Chaklala u Islámabádu, ani z letiště v Rávalpindí. "Všechny lety vrtulníků do oblasti postižené zemětřesením byly kvůli silným dešťům zrušeny," uvedl představitel pákistánského letectva na základně Rávalpindí. "Nemůžeme vzlétnout dokud se nevyjasní tady a na severu v Kašmíru," dodal představitel na základně Chaklala.

Vyhlídky na počasí se nelepší

"Je neštěstí, že jsme museli zastavit vzdušnou pomoc kvůli dešťům," komentoval to ministr Šerpao. Pršet začalo odpoledne a situace se nemá v nejbližších hodinách změnit. "Bude pršet ještě víc a po dvou dnech přijde studená fronta," uvedl meteorolog Muhammad Hanif.

Pomoc

Na ničivé zemětřesení na pomezí Pákistánu a Indie zareagovaly české humanitární organizace zřízením finančních sbírek. Přinášíme vám jejich přehled.

Deště už nyní strhly polní nemocnici Abottabádu. V silně postiženém Balakotu hrozí sesuvy podmáčené půdy. Obyvatelé Kašmíru si přitom stěžovali, že pomoc vázne, což vedlo v Muzaffarábádu k rabování a demonstracím. Ve městě zemřelo při živelné pohromě 12 000 lidí a 90 procent budov je zničeno nebo poškozeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám