Hlavní obsah

Angela Merkelová se stane německou kancléřkou

BERLÍN

Do křesla německého kancléře usedne předsedkyně německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová (51). Potvrdila to v pondělí po jednání špiček CDU/CSU a sociálnědemokratické SPD. Již dopoledne to řekl předseda bavorské strany CSU Edmund Stoiber. Merkelová bude první kancléřkou v historii země. V zemi povládne po 36 letech velká koalice SPD a CDU/CSU.

Článek

CDU/CSU zahájí koaliční jednání s SPD a že její strana navrhne do příští vlády kancléře. Merkelová je kancléřskou kandidátkou CDU/CSU. "CDU/CSU obsadí kancléřskou funkci a CDU/CSU a SPD budou mít stejný počet ministrů," potvrdila Merkelová novinářům po schůzce vedení strany. Vedení CDU/CSU se jednohlasně vyjádřilo pro zahájení koaličních jednání. Ta by měla začít příští pondělí a trvat do 12. listopadu.

Vedení obou největších německých stran SPD a CDU schválila dohodu o personálních otázkách společné vlády. "Grémium velkou většinou schválilo návrh dohody," potvrdil mluvčí SPD. Deset členů vedení bylo a jeden proti.

Cena za to, že SPD vzdala postu kancléře, jímž je Gerhard Schröder, je vysoká. SPD  chce polovinu ministrů a chce převzít  ministerstva zahraničí, financí, práce a dál si udržet ministerstva spravedlnosti, zdraví, dopravy a životního prostředí. Schröder ve vládě nezasedne.

CDU/CS by získala silová ministerstva obrany a vnitra, nově vzniklé ministerstvo ekonomiky. Křesťanští demokraté by byli i v čele ministerstva školství, rodiny a zemědělství.

Konzervativní CDU/CSU si zachovala také právo navrhnout předsedu Spolkového sněmu. Tím se má stát jeho dosavadní místopředseda Norbert Lammert z CDU. Konzervativní CDU/CSU má nejsilnější poslanecký klub ve Spolkovém sněmu.

Složitá jednání

Vznik velké koalice CDU/CSU a SPD doposud blokovalo to, že obě strany pro sebe požadovaly post kancléře. Spekulace o tom, kdo do něj usedne, zvětšovala protichůdná prohlášení ze strany sociálních demokratů. Střídavě tvrdili, že na postu kancléře pro Schrödera buď trvají, nebo jsou ochotni se jej vzdát.

O podobě budoucí německé vlády se jedná už tři týdny. Původně se spekulovalo, že vládu utvoří širší koalice stran, zejména CDU se Zelenými a liberální FDP, nebo SPD se Zelenými a liberály. [celá zpráva] Zelení však odmítli vstoupit do pravicové vlády a liberálové do sociálně demokratické vlády. [celá zpráva]

Protože všechny strany odmítly spolupráci s postkomunistickou Levicovou stranou, nemohla vzniknout ani rudo-rudo-zelená koalice SPD, Zelených a právě Levicové strany. Stále pravděpodobnější proto byl vznik velké koalice SPD a CDU/CSU. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám