Hlavní obsah

Pákistán počítá až se 40 tisíci oběťmi zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemětřesení, které před dvěma dny zasáhlo pomezí Pákistánu a Indie, si  vyžádalo dvakrát více obětí, než se odhadovalo. Dětský fond OSN odhaduje počet obětí přírodní katastrofy na 30 000 až 40 000 mrtvých. Většina jich pochází z pákistánské části Kašmíru.

Článek

Podle pondělních informací pákistánských médií počítá mluvčí prezidenta Parvíze Mušarafa, generálmajor Šaukat Sultan s více než 41 000 mrtvými a zhruba stejným počtem zraněných.

Třicet tisíc lidí zemřelo jen v Kašmíru. Odhadl to ministr komunikací v tomto pákistánském státě Tárik Farúk. V hlavním městě Kašmíru Muzaffarábádu zahynulo 11 000 lidí, když zemětřesení srovnalo se zemí 70 procent budov.

Panují obavy, že vyšší počet obětí bude v příhraničí, kde nezávislé zdroje uvádějí až 9000 mrtvých. Po prvním zemětřesení následovalo během 24 hodin dalších  dvacet otřesů o síle 5 až 6 stupňů.

Humanitární organizace odhadují, že zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály připravilo o střechu nad hlavou zhruba 2,5 miliónu lidí.

"V nejpostiženějších oblastech byla ztracena celá jedna generace. Většina obětí jsou školáci," řekl generálmajor Šaukat Sultan a dodal: "Do pondělního večera by měly záchranné týmy dorazit do všech postižených oblastí."  Mnohé sesuvy půdy, které zablokovaly silnice v oblasti katastrofy, se už podle něj podařilo odstranit.

V Indii 800 mrtvých

V sousední Indii zemřelo 800 osob.  Indické ministerstvo vnitra uvedlo, že nejvíce postižené jsou severní státy Baramula a Kupwara, kde zahynulo na 550 osob. "Naše týmy (záchranářů)  se už dostaly do některých z dvanácti nejvíce postižených vesnic v Kupwaře, přestože silnice zablokovaly sesuvy půdy," uvedla zpráva ministerstva vnitra. Více než 800 z dvou tisíc zraněných se podařilo přepravit do nemocnic.

Záchranné práce pokračují

Pákistánská vláda přidělila mezinárodním záchranným týmům vyslaným z Německa, Francie, Španělska, Turecka, Japonska, Číny a dalších zemí příslušné operační sektory.

Lidé, kteří přežili, naléhavě potřebují především potraviny, pitnou vodu, léky, přikrývky a stany. Stanů odolných proti zimě je zapotřebí nejméně 200 000. Je nutné také zřídit polní nemocnice protože dvě velké nemocnice v Kašmíru zemětřesení značně poničilo. Zranění se proto evakuují za pomocí vrtulníků. Premiér Azíz kvůli tomu žádal mezinárodní společenství o zaslání těžkých transportních helikoptér, protože v horských oblastech nemohou přistávat letadla. Požadoval i pomoc ve výši stovek miliónů dolarů na obnovu infrastruktury. "Některé města byla srovnána se zemí," zdůvodnil to Azíz.

S pomocí přispěchaly Spojené státy

Na pomoc postižené asijské oblasti mobilizují své síly vlády i humanitární organizace z celého světa. Pákistánský prezident Mušaraf apeloval na světové společenství, aby jeho zemi poskytlo především dopravní vrtulníky, které mohou jako jediné přepravit do postižených oblastí naléhavě nezbytné předměty první potřeby. V horských oblastech totiž nemohou přistát žádná dopravní letadla.

Osm těžkých vrtulníků Chinook už poslaly do zasažené oblasti Spojené státy. Předisponovaly je tam z Afghánistánu.  Na první nezbytnou pomoc Pákistánu pak USA vyčlenily 50 miliónů dolarů. Částka byla podle mluvčího Bílého domu Scotta McClellan uvolněna na žádost prezidenta Mušarafa o pomoc. S pákistánským prezidentem se spojil jeho americký protějšek George Bush: "Řekl jsem mu, že chci pomoci všemi možnými způsoby. Už jsme začali posílat peníze a další vybavení, které je potřeba."

Poskytnutí materiální pomoci za 25 miliónů korun připravuje i Česká republika, která již nyní uvolnila pět miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemětřesení české občany zřejmě nepostihlo

Silné zemětřesení, které v sobotu ráno zasáhlo severní Pákistán, Indii a východní Afghánistán, zřejmě nepostihlo žádné české občany. Vyplývá to z informací,...

Výběr článků

Načítám