Hlavní obsah

V Asii pohřešována skupina českých horolezců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po ničivém zemětřesení, které v sobotu postihlo Asii, pohřešují příbuzní skupinu českých horolezců. Informaci v neděli potvrdila zástupkyně českého velvyslance v pákistánském Islámábádu Dana Denková. Počet obětí, které si katastrofa vyžádala, se už odhaduje na 20 000 až 30 000.

Článek

"Ve skupině je sedm lidí, zkušených horolezců," řekl v neděli mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Skupinu podle něj vede pětašedesátiletá horolezkyně Dina Štěrbová, která v roce 1984 jako první Češka zdolala osmitisícový vrchol.

Zatím se je nedaří kontaktovat. Telefonické spojení v horách je velmi špatné. "Dovolat se tam na český mobil je bez šance," řekla.

Do hlavního města Pákistánu nyní podle mluvčího Koláře míří manžel Štěrbové Otakar. Jeho dlouholetý přítel, senátor Jaromír Štětina, dnes řekl, že pokud skupina horolezců nemá satelitní telefon, je téměř nemožné se z postiženého regionu po zemětřesení domů dovolat. "Zatím bych nepropadal panice, počkal bych ještě dva tři dny," poznamenal senátor, který je zkušený cestovatel.

Skupina neměla žádný pevný termín, kdy se má příště ozvat. "Fakt, že se neozvali, neznamená nutně, že jsou v nebezpečí," řekl Kolář.

Horská oblast, kam česká skupina směřovala, podléhá zvláštnímu režimu, protože je na území neklidného Kašmíru, o něž Indie a Pákistán vedou spor, řekla Denková. Horolezci, kteří se tam chtějí vypravit, musí získat zvláštní povolení. Ty ale vydávají místní úřady a česká ambasáda o nich nemá přehled.

Ostatní Češi, kteří byli při zemětřesení v Islámábádu, jsou podle Denkové v pořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám