Hlavní obsah

Bush prý řekl Šásovi: Svrhnout tyranii v Iráku mi přikázal Bůh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Americký prezident George W. Bush před palestinskými politiky v červnu 2003 řekl, že operaci v Iráku mu přikázal Bůh. Uvádí to dokumentární film BBC, který bude odvysílán v pondělí, a cituje někdejšího palestinského ministra zahraničí Nabíla Šáse. Ten pro BBC reprodukuje Bushova slova, podle nichž se mu zjevil Všemohoucí a řekl: "George, jdi a ukonči tyranii v Iráku."

Článek

Bushův mluvčí Scott McClellan nicméně v pátek reagoval prohlášením označujícím tvrzení v dokumentu BBC za absurdní s tím, že prezident citované výroky nikdy nepronesl.

Podle dokumentu Bush, známý uctíváním bible, zdůvodnil při setkání s palestinskou delegací snahy o mír na Blízkém východě rovněž božím pověřením. "Teď opět cítím, že ke mně přichází boží slovo: jdi a dej Palestincům jejich stát a Izraelcům jejich bezpečnost a vytvoř mír na Blízkém východu. A při Bohu, já to udělám".

Šás BBC řekl, že Bush před palestinskou delegací na blízkovýchodním summitu v červnu 2003 v jordánském městě Akaba také prohlásil: "Pohání mě mise boží. Bůh mi řekl: Georgi, jdi a bojuj proti teroristům v Afghánistánu." Zprávu o Bushových výrocích potvrdil i jeden ze Šásových poradců. Palestinec, který si ale přál zůstat v anonymitě, agentuře DPA potvrdil, že byl svědkem zmíněných Bushových citátů.

Záznam Bushových výroků už publikoval hned krátce po summitu izraelský deník Ha"arec. Tehdy se k nim ale Palestinci odmítli vyjádřit. Nyní je BBC přiměla, aby citáty potvrdili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám