Hlavní obsah

Belgii ochromila generální stávka

BRUSEL

Čtyřiadvacetihodinová generální stávka v pátek zcela ochromila Belgii. Téměř nefunguje hromadná doprava, zavřeny jsou továrny i řada obchodů stejně jako pošta. Práci nepřerušili jen zdravotníci. Jde o první generální stávku od roku 1933 a největší za posledních dvanáct let.

Článek

Vlaky přestaly jezdit už ve čtvrtek večer, kdy ukončila činnost i pošta, takže se neroznášely dopisy ani noviny. Ráno nevyjely v Bruselu tramvaje a v ulicích se objevilo pouhých pět autobusů. Metro, kde pendlovalo jen pět souprav z 280, mělo třičtvrtěhodinové intervaly. Většina lidí se proto rozhodla použít auta, ovšem ulice takový to nápor motorových vozidel nezvládly. Nejrozumnější si bylo vzít kolo. Vláda vyzývala Belgičany, aby pracovali doma. 

Mezinárodní letiště fungovalo téměř bez omezení, stávka ochromila jen nákladní přepravu a letiště v Charleroi, které využívají nízkonákladové aerolinie.

Ochromena byla i další města. V Lutychu se zastavila všechna vozidla městské dopravy stejně jako v Namuru. V Antverpách a v Mechelenu většina autobusů nevyjela a na svých trasách se objevila jen polovina tramvají. V Gentu všechny vozy zůstaly v depech stejně jako v Bruggách a v Ostende.

Odbory protestují proti důchodové reformě

Stávku vyhlásila socialistická odborová centrála FGTB/ABVV, která chce vymoci na vládě ještě větší ústupky v připravované penzijní a sociální reformě. Křesťanské odbory CSC jsou s dosavadními ústupky spokojeny, že hrozbu další pondělní generální stávky odvolaly. Přesto může přijít další protest. V sobotu se uskuteční další kolo jednání mezi vládou, zaměstnavateli a odbory. Návrhy na reformy sociálního a penzijního systému chce premiér Guy Verhofstadt předložit parlamentu v úterý.

Verhofstadtova vláda hodlá zvýšit práh pro odchod do předčasného důchodu ze současných 58 na 60 let. V případě propouštění u restrukturalizujících se firem sice má zůstat možný odchod do penze již od 48 let, ale nezaměstnaní by nejprve měli zkusit své šance na pracovním trhu.

Reformu má provázet snížení daňové zátěže na podporu podnikání, úlevy mají už napřesrok dosáhnout asi 560 miliónů eur. Odborům naopak vláda slíbila více peněz na sociální zabezpečení, včetně výnosu ze zdanění belgických úspor v zahraničních bankách, části daní z tabákových výrobků a z nemovitostí.

Míra zaměstnanosti činí tři pětiny aktivní populace, tedy mírně pod průměrem EU. Ale ve věku od 55 do 64 let míra zaměstnanosti činí pouze 30 procent (v EU 41 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám