Hlavní obsah

Indonéské policii vyklouzl terorista z Bali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/JAKARTA

Indonéské policii těsně v pátek unikl unikl jeden z hlavních podezřelých v případu sobotních atentátů na Bali Noordin Mohamed Top, který patří k teroristické organizaci Jemaah Islamiah. Z domu, kde se skrýval, odešel pouhé tři hodiny před příchodem policie. Potvrdila to indonéská policie s tím, že  informace o atentátech měla už dva měsíce - nedokázala jim však zabránit.

Článek

Před dvěma měsíci bylo v Indonésii zatčeno 12 členů teroristické organizace Jemaah Islamiah (JI), kteří vypověděli, že organizace připravuje v Indonésii teroristický útok.

Po prohlídce domu, kde se skrýval Top považovaný spolu s Azaharim bin Husajnem za strůjce atentátu, policisté uvedli: "Můžeme potvrdit, že tu byl on," řekl policejní velitel. Noordin Mohamed Top patří k vedení teroristické sítě JI, jíž policie atentáty na tři restaurace na Bali připisuje. Zahynulo při nich 22 lidí, včetně tří atentátníků, a 146 dalších bylo zraněno.

Velitel policie na Jávě v pátek oznámil, že nejméně dva ze tří atentátníků pobývali v provincii Střední Jáva. Právě zde jsou prý nejčastěji rekrutováni noví teroristé. "Osobně jsem minulou noc velel operaci, při níž jsme padli na dva podezřelé. Doufám, že se ukáže, že jsou to atentátníci. Ti lidé se nikde nezdržovali dlouho, byli stále v pohybu," řekl policista. 

Jeden atentátník identifikován

Po atentátech se v tisku objevily snímky hlav všech tří útočníků a ve středu jednoho z nich telefonicky identifikoval volající občan jako Garenga. "Poznal ho naprosto spolehlivě," potvrdil policejní šéf města Solo na indonéském ostrově Jáva.

Šéf policie na Bali  Made Mangku Pastika uvedl, že atentátníci patří k nové generaci teroristů: "Dosud jsme zaznamenávali jen staré skupiny. To znamená, že jde o nové lidi." Přiznal však, že mohou být cvičení staršími teroristy."  

Podle něj se identifikovaný útočník pohyboval právě v Solu, kde studoval na radikální islámské škole. Tu navštěvovali také někteří pachatelé předchozích atentátů z místní sítě Jemaah Islamiyah. Vyšetřovatelé vyslechli i několik z nich, včetně Imama Samudry a Amroziho, jimž soud vyměřil trest smrti za atentát na Bali z října 2002.

Za strůjce nových útoků jsou považováni Azahari bin Husin a Noordin Mohamed Top, kteří jsou na útěku a jimž je připisován rovněž útok z roku 2002. Při něm v nočním klubu na Bali zahynuli 202 lidé.

USA vyplatí odměnu za dopadení atentátníka

Spojené státy vyplatí deset miliónů dolarů na jednu z klíčových postav stojících v pozadí atentátu na Bali z října 2002, lidé. Milión vyplatí i za dopadení dalšího muže v pozadí útoku. Odměnu vypsaly USA jen několik dnů poté, co na Bali opět zaútočili atentátníci a zabili 19 lidí.

"Tento člověk je známý jako Dulmatin, jde o odborníka na elektroniku, který prodělal výcvik v táborech teroristické organizace al-Kajdá a je jedním z hlavních představitelů teroristické organizace Jemaah Islamiyah (JI)," řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack. Indonésan Dulmatin používající i jméno Amar Usman odpálil v roce 2002 pomocí mobilního telefonu jednu z náloží. Je podezřelý, že spolu s Malajcem Azaharim Husinem také sestrojili několik bomb. Údajně se skrývá na Filipínách.

Kromě toho USA nabízejí milión dolarů za dalšího radikála JI známého jako Umar Patek. "Patek byl zřejmě asistentem koordinátora atentátů na Bali," sdělil mluvčí s tím, že Spojené státy jsou odhodlány dostat tyto muže před soud, aby pykali za svoje zločiny. "Vyzýváme každého, kdo má informace vedoucí k dopadení Dulmatina a Pateka, aby kontaktovali velvyslanectví USA na Filipínách nebo jakéhokoli důstojníka americké armády, jakýkoli konzulát nebo velvyslanectví," řekl McCormack.

Více než za Dulmatina nabízejí jen za Usámu bin Ládina a vůdce al-Kajdá v Iráku Abú Músa Zarkávího, na jejichž hlavy je vypadána odměna 25 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výbuchy na Bali byly dílem sebevrahů

Série tří výbuchů, která v sobotu otřásla indonéským ostrovem Bali, je dílem sebevražedných atentátníků. Uvedly to vysoce postavené zdroje z indonéského...

Výběr článků

Načítám