Hlavní obsah

Kožený byl zadržen kvůli žalobě v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Podnikatel českého původu Viktor Kožený a další dva muži byli ve čtvrtek u newyorského soudu obžalováni z úplatkářství velkého rozsahu v Ázerbájdžánu. Oznámila to agentura AP, podle které se dva z obžalovaných vzdali americkému Federálnímu úřadu pro vyšetřování a třetí byl zadržen mimo území Spojených států.

Článek

Trojice se podle obžaloby pokusila podplatit vysoce postavené činitele v bývalém sovětském Ázerbájdžánu, aby získala přednost při privatizaci místního ropného průmyslu.

Obžaloba má 27 stránek a je vznesena proti Koženému a proti americkým občanům Frederiku Bourkemu mladšímu a Davidu Pinkertonovi.

Podle tiskového mluvčího českého ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna bude ČR žádat o Koženého vydání, uvedla ČT.

Úřady upozornili američtí akcionáři Oily Rock

Kožený, kterého americké zdroje označují za irského občana českého původu se sídlem na Bahamských ostrovech, vedl podle obžaloby společnosti Oily Rock Group Limited a Minaret Group Limited v době, kdy tyto společnosti, jejich akcionáři a spoluinvestoři učinili úplatkářské sliby, platby a nabídky plateb vysokým ázerbájdžánským politikům.

Obžaloba uvádí, že úplatky byly ázerbájdžánským činitelům nabízeny a dávány v období od srpna 1997 do roku 1999. Nabídky měly za cíl ochránit schopnost investiční skupiny zakoupit práva na podíl v některých státních podnicích, které byly privatizovány, uvedla obžaloba.

Americké úřady byly na aktivity Koženého v Ázerbájdžánu upozorněny americkými akcionáři jeho společností, kteří se cítili být poškozeni poté, co Baku ustoupilo od původních privatizačních plánů.

Obžaloba v ČR v 500 šanonech

Letos v září policie v České republice po dvou letech ukončila Viktora Koženého jako bývalého prezidenta Harvardských investičních fondů Viktora Koženého a s ním i vyšetřování bývalého předsedy představenstva Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Borise Vostrého, kteří jsou jako uprchlí stíháni pro podvod. Spis je podle žalobce velmi rozsáhlý, je uložen asi v 500 šanonech. 

Kožený a Vostrý podle obvinění v letech 1995 až 1997 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice v hodnotě asi 11,5 miliardy korun. Poškodili tím holding, který následně skončil v likvidaci. Policie zveřejnila záměr obvinit Koženého a Vostrého již v září 2001, jejich stíhání však zahájila až o dva roky později.

Kožený žije na Bahamských ostrovech. Česká justice Bahamské ostrovy o jeho vydání žádala marně.

Reklama

Výběr článků

Načítám