Hlavní obsah

Tropická bouře Stan zpustošila Střední Ameriku

GUATEMALA/SALVADOR/MEXIKO

Tropická bouře Stan si vyžádala už 162 obětí. Nejvíce postižena je Guatemala, kde zemřelo 79 osob, a Salvador, kde zahynuli 62 lidé, z Mexika je hlášeno 16 obětí na životech. Počet mrtvých však může být mnohem vyšší. S řadou oblastí není ani spojení.

Článek

Lijáky, které přinesla bouře, způsobily nejen prudké zvýšení hladin řek, jejichž dravý proud strhával vše, co mu stálo v cestě, ale také sesuvy půdy. Masa bahna v guatemalském Tecpánu zavalila přes tři desítky domů. Z bahna bylo vyproštěno 15 mrtvých těl. "Už máme 79 mrtvých, ale to nejsou definitivní čísla," uvedl ve středu večer mluvčí guatemalských záchranářů Benedicto Giron

V Salvadoru hrozí i sopka

Značně postižen je také Salvador. Dům Alexandra Florese v San Salvadoru zmizel pod nánosem dvou metrů bahna a kamení. "Jen jsem slyšel, jako moje matka křičí Alexi, Alexi, možná, abych jí pomohl, nebo aby mě zachránila," řekl Flores, který ztratil svou matku i čerstvě narozené dítě.

Záchranáři se pokoušejí nalézt přeživší, hlavně se však soustředí na vyhledávání mrtvých těl. Chtějí je co nejdříve pohřbít, aby omezili rizika vzniku epidemií. Je jich však málo, a tak se lidé snaží z nebezpečných oblastí prchnout sami na vlastní nebezpečí.

"Katastrofa je větší než možnosti záchranářů, záplavy jsou všudy, mosty hrozí sesutím a desítky silnic blokují jazyky bahna," řekl mluvčí salvadorského Červeného kříže.  Své domovy ztratilo na 40 000 lidí. 

V Salvadoru komplikuje situaci sopka Ilamatepec, která hrozí další erupcí. Při sobotní zemřeli dva lidé.

Záplavy v Mexiku

Postiženy však byly i další země, z Mexika je hlášeno 16 obětí na životech, pohřešovány jsou však tucty lidí. Na jeho jihu se po zbytek týdne dají čekat prudké deště a vylitím z břehů hrozí ve středu Mexika i řeka Papaloapán a její přítoky. Situaci zhoršuje, že byly vykáceny lesy, které vodu zadržovaly.

"Proud je silný, lidé (v něm) přišli o své věci," řekl prodejce kávy v mexické Tapachule, "Pršelo celou noc a déšť neustává." "Vyzval jsem lidi ve státě Chiapas, aby se snažili především si zachránit holé životy, chránili své zdraví a členy rodiny," řekl mexický prezident Vicente Fox.

Tammy nad Floridou slábne

Tropická bouře Tammy začala nad severovýchodní Floridou ztrácet na síle, Větry, které bouři doprovázejí, sice ztratily na rychlosti, nicméně oblast od severní Floridy po Jižní Karolínu zůstává v pohotovosti. Bouře stále ještě hrozí záplavovými lijáky a vichry nejen na poloostrově, ale i ve státech Georgia a v Severní i Jižní Karolíně. Středisko pro hurikány nevylučuje ani vznik osamělých tornád.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám