Hlavní obsah

Exstarosta Giuliani zvažuje prezidentskou kandidaturu

Právo, vpl
KODAŇ

Bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani (61) zvažuje, že by se v roce 2008 ucházel o prezidentský úřad. "Rozhodnu se příští rok," řekl podle kodaňského listu Politiken v pondělí při návštěvě Dánska.

Článek

Dodal, že zahrávání si s myšlenkou nominace za Republikánskou stranu neznamená, že do souboje o Bílý dům nakonec půjde. "Někdy jste rozcvičeni a připraveni a stejně nejdete vůbec nadhazovat," dodal v narážce na baseball, svůj oblíbený sport. Někdejší starosta fandí newyorském klubu Yankees.

Už v roce 2000 se ucházel o křeslo senátora za New York, které však získala tehdejší první dáma Hillary Clintonová. Z kampaně totiž musel odstoupit, protože prodělal operaci rakoviny prostaty.

V Kodani poděkoval místním hasičům, kteří svým newyorským kolegům věnovali 8400 dolarů (asi 202 tisíce korun). Osm kodaňských hasičů nazpívalo CD se šesti písněmi, prodalo se 27 tisíc nosičů. Část výtěžku zaslali newyorským kolegům.

Giuliani, který si získal uznání za své řízení záchranných prací po útocích z 11. září 2001 na New York, bude od 18. do 19. října hostem konference Dnů Spojených států a Evropské unie na pražském Žofíně. Účastnil se jí už před dvěma lety v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám