Hlavní obsah

New Orleans propouští zaměstnance, nemá peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Radnice New Orleans propustí během příštích dvou týdnů téměř polovinu svých zaměstnanců. Místo ztratí 3000 lidí. V úterý to oznámil starosta města Ray Nagin. Důvodem je nedostatek peněz v rozpočtu města. Takto ušetří osm milionů dolarů měsíčně na mzdách.

Článek

Starosta Ray Nagin řekl, že lidi "propouští s velkým smutkem", ale New Orleans "není schopno udržet si některé ze svých zaměstnanců".

Nemá na ně prostředky. Nagin zdůraznil, že město je hledá, kde to jde. Žádalo o pomoc stát i federální úřady. "Hovořili jsme s místními bankami i dalšími finančními institucemi, ale nejsme schopni dát dohromady tolik prostředků, abychom si udrželi počet zaměstnanců na stávající úrovni," sdělil starosta s tím, že nepropouští nikoho z lidí na klíčových pozicích pro chod New Orleans, jako jsou hasiči.

Vzhledem k tomu, že prakticky všechny obchody jsou zavřené, nemá město takřka žádné zdroje příjmů, ale přesto podle Nagina zatím nezvažuje bankrot.  "Nějak to vydržíme ještě měsíc nebo dva. Potom se uvidí."

Město je poloprázdné

Před Katrinou žilo v New Orleansu asi půl miliónu obyvatel, ale nyní jich tam přebývá jen několik desítek tisíc. Návrat přerušil hurikán Rita.

Nagin řekl, že ve středu budou otevřeny téměř všechny čtvrti. "Můžete přijít, podívat se a odejít. Musíte však dodržovat zákaz vycházení," zdůraznil obyvatelům starosta. Zákaz vycházení platí od osmi hodin večer do šesti ráno, aby se zamezilo řádění gangů.  

V pondělí také byly otevřeny školy a opět fungují některé obchody. Ve značné části města už jsou obnoveny dodávky elektrické energie, ale jen několika čtvrtích teče z kohoutků pitná voda. A ze zaplavených částí se pořád odčerpává voda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám