Hlavní obsah

Dvacet lidí se utopilo, protože loď byla nestabilní

NEW YORK

Loď Ethan Allen, která se v neděli potopila se 48 důchodci na jezeře George u New Yorku, z nichž 20 zemřelo, byla nestabilní. Převrátila by se, když by se na jednu stranu přesunulo jen 10 pasažérů. Ukázaly to testy sesterského plavidla Champlain.

Článek

Rozhodně nebyla bezpečná, když vezla 48 lidí. Podle vyšetřovatelů není jasné, kolik lidí by mohlo být na palubě, aby plavba byla bezpečná.

Třicet devět let stará loď prodělala řadu úprav, které zvýšily její hmotnost. Plátěná střecha kabiny byla nahrazena novou ze dřeva a skelného laminátu a loď byla také vybavena výkonnějším a těžším motorem, který posunul těžiště, kvůli čemuž bylo na dno položeno sedm olověných bloků.

Dostatečná nebyla ani posádka, na palubě byl jen 74letý kapitán, přestože 48 pasažérů vyžaduje ze zákona přítomnost dalšího člena posádky.

Vyšetřovatelé ve středu testovali sesterskou loď Champlain, aby zjistili, proč se loď na hodinové výletní plavbě za slunného dne a klidného počasí převrátila. [celý článek] Zvažovali, zda se náhodou neposunulo těžiště.

Od pondělí nesmí vyplouvat žádná z pěti lodí firmy Shoreline, do jejíž flotily patřila i loď Ethan Allen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám