Hlavní obsah

Sondážím SPD s CDU/CSU hrozí krach

Právo, DPA, kov
BERLÍN

Sondážním rozhovorům mezi SPD a CDU/CSU o možnosti vytvořit společnou německou vládu hrozí krach. Důvodem je to, že sociální demokraté nadále odmítají uznat právo Angely Merkelové jako šéfky nejsilnější parlamentní frakce CDU/CSU na kancléřský úřad.

Článek

V úterý se sice obě strany dohodly na středečním třetím kole sondáží, které by mělo trvat tři hodiny, ale v Berlíně nikdo nechtěl vyloučit, že vzápětí po setkání přijde oznámení o přerušení rozhovorů. "Účastníci prostě odejdou z místnosti a před stovkami kamer sdělí, že z toho nic nebylo, protože unionistické strany jsou na špatném parníku," řekl v úterý novinářům Ludwig Stiegler, místopředseda poslanecké frakce SPD.

"Středeční sondáž bude zřejmě jen krátké setkání, po němž budou rozhovory přerušeny," prohlásil nejmenovaný člen prezidia CDU pro webovou stránku týdeníku Der Spiegel. Přiznal, že to vyplynulo z telefonické konference členů tohoto grémia, během něhož se Merkelová snažila zjistit názory na jednání s SPD. Nadále platí podmínka CDU/CSU, že koaliční rozhovory mohou po sondážích začít až poté, kdy bude se soc. dem. vyřešena otázka obsazení kancléřského křesla.

Zvažují se nové volby

Pokud sondáže zkrachují, objeví se na obzoru opět otázka nových voleb, i když žádná strana ani nově zvolení poslanci na nich nemají z finančních důvodů zájem. Navíc se neví, jak by na takový krok reagovali občané.

S neskrývanou záští reagovala CDU/CSU na vývoj postojů soc. dem.: nejdříve propuklo nadšení po pondělních slovech kancléře Schrödera, že nelpí na úřadě, ale po oznámení SPD, že na svém kancléři trvá, převládla zlost. SPD nyní očekává, že CDU/CSU dá do popředí obsahové, a ne personální otázky případné koalice, neboli že nebude trvat na křesle pro Merkelovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám