Hlavní obsah

Hrozba jménem SARS uzavřela v Pekingu hlavní nemocnici

Novinky, CNN, ČTK, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Nekontrolované šíření viru SARS si dnes vynutilo uzavření hlavní nemocnice v čínské metropoli Pekingu. Stalo se tak poté, co se objevilo minimálně 60 případů nákazy mezi jejím zdravotnickým personálem a pacienty. V Pekingu byly dnes rovněž na následující dva týdny uzavřeny základní a střední školy.

Článek

Pekingskou univerzitní nemocnici, jejíž kapacita je 1200 lůžek, hlídá od půlnoci policie. Nemocnice byly také dezinfikována. Více než 2000 zaměstnanců je sledováno, zda se u nich neprojeví příznaky choroby. Pacienti byli přemístěni do šesti jiných zařízení určených k léčení SARS.

Počet nakažených dosud neznámým typem zápalu plic v Číně od středy vzrostl o 125, další čtyři lidé na chorobu zemřeli. Většina nových případů je hlášena z Pekingu. Čína v současné době přiznává 110 obětí viru a přes 2400 infikovaných.

Do boje proti SARS vyrazila "železná dáma"

Peking dnes jmenoval čínskou "železnou dámu" Wu I předsedkyní komise pro boj proti SARS. Proslýchá se, že by se současná vicepremiérka Wu mohla stát budoucí ministryní zdravotnictví. Dosavadní čínský ministr zdravotnictví byl zatím po kritice zbaven svých funkcí v komunistické straně.

Kanada, kde je zaznamenán největší počet případů SARS mimo Asii, se ostře ohradila proti středečnímu varování Světové zdravotnické organizace (WHO) před cestami do její obchodní metropole Toronta. "Nesouhlasíme s tvrzením WHO, že Toronto je nebezpečné místo k návštěvě," uvedla kanadská vládní zdravotnická organizace Health Canada.

V Singapuru přibyla od středy další oběť nákazy. Počet úmrtí na SARS se tak v této zemi zvýšil na 15. Singapur se připravuje na vydání přísných opatření pro osoby v karanténě a renovuje zařízení pro drogově závislé, kam by měli být umísťováni pacienti, kteří pravidla karantény nedodrží. 

Podobně na Tchaj-wanu

K podobnému opatření musela včera sáhnout i tchajwanská vláda. Na ostrově se sice od poloviny března vyskytlo jen 38 případů nemoci, ale posledních pět z nich bylo hlášeno včera z jednoho místa - městské nemocnice v Tchaj- peji. Doposud se všichni pacienti nakazili při cestách do Číny, ale nyní se lékaři obávají vzniku domácího ohniska nemoci. Proto přísně izolovali 200 pacientů nemocnice, jejich rodinní příslušníci mají nařízenou karanténu doma a nemocniční personál je na pozorování. Náměstek tchajwanského ministra zdravotnictví Lee Long-teng navrhl také přerušit veškerá spojení s Čínou včetně Hongkongu. "Epidemie může být zvládnuta jen když zrušíme možnosti jejího přenosu," zdůvodnil návrh.

Preventivní měření teploty

Při vstupu do Singapuru letecky či po zemi je cestujícím měřena teplota. Stejně tak se měří teplota pravidelně například řidičům taxi. Jejich vozy jsou několikrát denně dezinfikovány a ode dneška mají nařízeno nepoužívat klimatizaci a jezdit se staženými okénky. Podle odborníků se tak sníží riziko přenosu nákazy.

Teplotu kontrolují stovkám cestujících také na hraničních přechodech při vstupu z pevninské Číny do Hongkongu. Podle hongkongských představitelů však i nemocní s teplotou mají být na hongkongské území vpuštěni a ihned hospitalizováni. Toto rozhodnutí již vyvolalo protesty. V Hongkongu na novou nebezpečnou formu zápalu plic zemřelo již 105 lidí, 1458 jí bylo nakaženo. 

V Austrálii začnou testy na zvířatech

Další pátrání po původu nového coronaviru SARS probíhá v Austrálii. Vědci ověřují hypotézu jeho přenosu na člověka ze zvířat. "Virus bude naočkován kuřatům, prasatům a kočkám," informoval v listu Sydney Morning Herald jeden z pracovníků výzkumného střediska australské vlády CSIRO Martyn Jeggo. Kuřatům proto, že právě od nich se mohli nakazit loni v listopadu první nemocní v jihočínském Kantonu. O prasatech už je známo, že na člověka přenášejí některé nakažlivé nemoci a kočky mohou onemocnět po nákaze virem z rodiny coronaviriadae, kam patří i virus SARS.

Reklama

Související témata:

Související články

WHO radí vyhnout se Torontu a Pekingu

Nejezděte do kanadského Toronta, čínské metropole Pekingu a provincie Šan-si, radí Světová zdravotnická organizace (World Health Organization) monitorující...

Výběr článků

Načítám