Hlavní obsah

Generál Gotovina odmítá jít do Haagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŘEB

Bývalý chorvatský generál Ante Gotovina obviněný z válečných zločinů je připraven stanout před chorvatským soudem, nemá však důvěru v Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). V úterý to uvedl Gotovinův obhájce Luka Misetić novinách Večernji list.

Článek

ICTY vak požaduje vydání Gotoviny, který je obviněn z válečných zločinů z doby srbsko- chorvatské války před deseti lety, kdy velel operaci za znovudobytí chorvatské Krajiny obývané převážně Srby. Gotovina tak opět ztížil jednání o vstupu Chorvatska do Evropské unie. Už v březnu bylo odloženo zahájení přístupových rozhovorů kvůli Gotovinovi. [celá zpráva]

V pondělí hlavní žalobkyně ICTY Carla Del Ponteová na setkání ministrů zahraničí EU v Lucemburku uvedla, že Chorvatsko s tribunálem plně spolupracuje. Musí však v této spolupráci pokračovat. [celá zpráva]

Chorvati tvrdí, že neví, kde se Gotovina skrývá. Na útěku je už několik let. V zemi má bývalý generál velkou podporu. Podle svého právníka nevěří v objektivitu a spravedlnost haagského tribunálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám