Hlavní obsah

Před koncertem bylo ušlapáno 11 lidí

– SOUL

Jedenáct lidí zahynulo a dalších 76 utrpělo zranění při pondělní tlačenici, která vznikla u vstupní brány na stadión v jihokorejském městě Sangču. Na stadionu se měl konat koncert populárních korejských písní, který pořádala rozhlasová stanice MBC.

Článek

Drama nastalo, když se brána otevřela a do pohybu se dalo na pět tisíc dychtivých posluchačů, kteří tam dvě hodiny čekali. Přední řady čekajících nedokázaly odolat náporu za nimi stojících lidí. Řada lidí spadla a dav je ušlapal.

Podle policie se oběťmi stalo osm žen ve věku od 54 do 76 let a tři chlapci ve věku sedm, dvanáct a čtrnáct let. Na programu koncertu byly písně oblíbené zejména mezi staršími.

Koncert byl zrušen, příčiny neštěstí vyšetřuje policie

"Jakmile se brána otevřela, dav se vrhl divoce kupředu a ušlapal ty, co byli vepředu," řekl televizi YTN jeden svědek. "Jedním slovem, situace se vymkla veškeré kontrole," řekl. Podle něho v té době, která se stala pro mnohé peklem, nebyli v dosahu žádní policisté. Koncertu, který byl po neštěstí zrušen, se mělo zúčastnit na 10 000 lidí.

Přesné příčiny neštěstí se budou ještě vyšetřovat. Podle policie ale sehrála hlavní úlohu neurvalost posluchačů, kteří se zběsile hnali kupředu, aby získali lepší místa.

Koncert se pořádal jako součást festivalu, jehož cílem je propagovat používání jízdních kol v rámci ochrany životního prostředí.

Nejhorší tlačenice nastala v Jižní Koreji v roce 1959, kdy se k bráně stadionu v Busanu vrhlo na 30 000 lidí, kteří chtěli utéci před deštěm. Tehdy zahynulo 67 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám