Hlavní obsah

Spolková republika 15 let poté: srůstání jde pomalu

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postupim

V neděli, den před patnáctým výročím sjednocení Německa, si v Postupimi odbyl světovou premiéru jedinečný automobil. Jeho stvořitelé ho překřtili na Gobbi. Připomíná Kentaura: vepředu Volkswagen Golf, vzadu Trabbi čili trabant.

Článek

"Spojili jsme VW Golf II z roku 1986, stav tachometru 54 117 kilometrů, klasický vůz Wessis - Zápaďáků, a Trabant 601, rok výroby 1967, 122 948 kilometrů, Cvikov, NDR," vysvětluje Helge Thomsen (37) z Hamburku-Wilhelmsburgu, jeden z duchovních otců vozítka, jež nemá obdoby.

Jak se vlastně kříženec - vepředu oranžový, vzadu žlutý, s motorem od VW - zrodil? "Chtěli jsme dokázat, že navzdory všem nářkům mohou obě části srůst do jedné, stejně jako západ a východ Německa. Proto ho představujeme na Den německé jednoty. Bude následovat dražba prostřednictvím aukční síně Ebay. Zisk věnujeme fondu na podporu projektů mládeže z obou částí země," podotýká Christian Jess (29).

Není to rozhodně náhoda, že právě Postupimi se dostane cti uspořádat křest Gobbiho.

Volby podtrhly odlišnost Ossis

Právě k městu pruských vladařů, významných dohod a elegantních kaváren, jen pětadvacet kilometrů od Berlína, se v neděli upírá zrak celého Německa. Každý rok totiž připadá pořadatelství centrálních oslav Dne jednoty na jednu spolkovou zemi -letos vyšlo na východoněmecké Braniborsko a jeho metropoli Postupim.

V podzimně barevně vyladěném parku před postupimským královským zámkem Sanssouci se slabé sluneční paprsky babího léta opírají do stojanu s plakáty. Dožívají na něm upoutávky z kampaně před volbami do Spolkového sněmu z předminulé neděle. Lepiči se je sice snažili vytlačit oznámeními o pondělní slavnosti, ale tolik papíru neměli.

Plakátová plocha skrývá kus symboliky: poslední rozhodování u uren doložilo, že mezi Baltem a Durynským lesem lidé volí jinak než na západě. Sociální demokracie (SPD) kancléře Gerharda Schrödera se stala s odstupem nejsilnější stranou. Křesťanští demokraté (CDU) bez ohledu na fakt, že do boje vyslali ambiciózní Angelu Merkelovou, původem z východu, se museli o druhou příčku podělit s viditelně posílenou Levicovou stranou (LS).

Západ krvácí, Východ kulhá

"Města působí svěžím dojmem, dopravní a telekomunikační síť se řadí k nejmodernějším na světě. V celkovém dojmu však východní regiony připomínají zdařilé, ale zbytečně výpravné kulisy. Zaráží, jak málo se v nich pohybuje lidí," poznamenal britský týdeník The Economist.

Patnáct let po sjednocení spolykal experiment s německou jednotou obtížně představitelnou sumu -1, 4 biliónu eur (asi 42 biliónů korun), tedy více než pětinásobek nynějšího rozpočtu SRN. Díky tomuto penězovodu se měl východ změnit na "středoevropského tygra". Místo toho západ krvácí a exNDR kulhá.

Lothar de Maziere, poslední východoněmecký premiér, zůstává optimistou: "Vnitřní sjednocení pokročilo mnohem dál, než se na veřejnosti tvrdí." Poslední průzkum veřejného mínění jeho tvrzení zpochybňuje. Patnáct let poté zná pouze 27 západních Němců jména pěti nových spolkových zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám