Hlavní obsah

Výbuchy na Bali byly dílem sebevrahů

– JAKARTA

Série tří výbuchů, která v sobotu otřásla indonéským ostrovem Bali, je dílem sebevražedných atentátníků. Uvedly to vysoce postavené zdroje z indonéského protiteroristického úřadu a potvrdila policie. Při explozích zemřelo nejméně 26 osob, asi 130 jich bylo zraněno. Většinou jde o zahraniční turisty, zatím nejsou hlášeni žádní Češi.

Článek

Podle generálmajora Ansayaada Mbaie byly na místech explozí nalezeny ostatky sebevrahů. Úřady se domnívají, že by útočníci mohli patřit k islamistické organizaci Jemaah Islamiah, která na Bali sestrojila atentát v roce 2002.

Atentátníci měli přijít v sobotu do podniků v letoviscích Jimbarana a Kuta, na vestách měli mít výbušniny, které následně odpálili. "Viděl jsme je, vše, co po nich zbylo, jsou hlavy a nohy," uvedl Mbai.

Úřady z explozí podezírají dva malajské uprchlíky. Domnělými mozky útoků jsou Azahari ben Husin a Noordin Mohamed Top. Po obou se pátrá už od roku 2002. Rovněž jsou podezřelí, že sestrojili výbuchy v Jakartě v letech 2003 a 2004.

"Způsob provedení sobotních výbuchů je podobný předchozím atentátům," vysvětlil Mbai. Ke včerejším explozím se přitom dosud nepřihlásila žádná organizace, ačkoliv stopy vedou k Jemaah Islamiah, která má vazby na al-Kajdá.

Indonéské zpravodajské služby dostávaly 4 měsíce předem informace o přípravě teroristického útoku, který se odehrál v sobotu na Bali. Atentátům však nebylo možné zabránit, neboť nebylo známo dostatečné množství detailů.

Odsouzení útoků

Při útoku zahynulo nejméně 26 osob, z toho je 14 Indonésanů, 1 Australan, jeden Japonec, národnost deseti dalších není zatím známa. "Obáváme se, že počet mrtvých ještě poroste," uvedl pro DPA nemocniční zdroj na Bali. Podle vyjádření českého ministerstva zahraničí nejsou mezi oběťmi hlášeni žádní Češi.

Mezi asi 130 zraněnými je 83 Indonésanů, 20 Australanů, 1 Američan, 3 Japonci, 2 Němci, jedna Francouzka, jeden Brit a 7 Korejců. Jeden vážně zraněný 60letý Australan musel být letecky přepraven do nemocnice v Singapuru. Národnosti dalších zraněných zatím nejsou známy.

Svět útoky jednoznačně odsoudil. "USA se připojí k indonéské vládě, aby lidé zodpovědní za útoky byli postaveni před soud," uvedla ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. "Budeme společně pokračovat v boji proti terorismu," doplnila.

Generální tajemník OSN Kofi Annan byl "zděšen tím, že se Bali stalo terčem teroristického zločinu". Slova odsouzení přišla z Austrálie, Thajska, Německa, Nového Zélandu, Singapuru, Filipín a dalších zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám