Hlavní obsah

Jeden z českých horolezců ve Vysokých Tatrách zemřel

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Jeden ze dvou českých horolezců uvízlých ve Vysokých Tatrách zemřel. Podlehl vyčerpání a podchlazení. Jeho syna se podařilo zachránit. Potvrdil to náčelník horské služby Martin Kulanga.

Článek

Nešťastně skončila páteční záchranná akce slovenské horské služby ve Vysokých Tatrách, kde uvízli za špatného počasí na vrcholu Čierneho štítu dva čeští horolezci. Následný transport nepřežil 57letý Josef Plašil. "Podlehl vyčerpání a silnému podchlazení," sdělil Martin Kulanga. Jeho 24letého syna Štěpána Plašila se podařilo zachránit.

Oba muži podcenili především počasí. Záchranná akce trvala 17 hodin a zúčastnilo se jí 12 záchranářů. "Starší muž zemřel při 300 metrovém spouštění po laně. Smrt konstatoval lékař přímo na místě," konstatoval Kulanga. "Udělali jsme několik chyb, ale své sehrála také shoda náhod," přiznal v televizi Markíza Štěpán Plašil.

Dva čeští horolezci vystoupili na Čierny štít ještě ve čtvrtek, ale zastihla je tma. V noci na pátek proto bivakovali přímo na štítě, kde je však překvapila prudká změna počasí, silný vítr a sněžení. V pátek požádali o pomoc leteckou záchrannou službu. Vrtulník z popradského letiště však kvůli špatnému počasí nemohl vzlétnout. "Byli jsme v pohotovosti, ale zásah vrtulníku byl kvůli počasí nemožný," řekl Právu Pavel Svetoň z Letecké záchranné služby.

Na pomoc horolezcům proto vrazila 12 členná skupina záchranářů, kteří museli vystoupit až na vrchol Čierneho štítu do nadmořské výše 2434 metrů. Zde se pokusili zahřát promrzlé horolezce čajem a zahájili jejich transport. Pro staršího muže však tento výstup skončil smrtí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Tatrách zachránili dva Čechy

Dvěma českých horolezcům, kteří noc na pátek strávili na vrcholu Čierného štítu, pomohla Horská záchranná služba ve Vysokých Tatrách. K otci se synem dorazila...

Výběr článků

Načítám