Hlavní obsah

Prezidenti V4: Evropská unie potřebuje změny

– WISLA

V pátek jednali v jihopolské Wisle prezidenti tzv. visegrádské čtyřky (V4) - České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Shodli se na tom, že se Evropská unie neobejde beze změn.

Článek

"Všichni čtyři jsme vyjádřili názor, že ke změně v EU musí dojít a že nemůže jít o změnu kosmetickou. Diskutovali jsme v kategoriích reforma, transformace, revoluce," řekl český prezident Václav Klaus.

Prezidenti hovořili rovněž o prvních zkušenostech z členství v EU. Podle Klause jsou obdobné. "Žádná země si nestěžuje," podotkl český prezident. V krátkodobém pohledu prý vstup České republice nepřinesl žádnou radikální změnu. "Dlouhodobě je naprosto evidentní, že Česká republika se měla a má podílet na evropské integraci," uvedl Klaus, který bývá některými svými oponenty označován za euroskeptika.

Klaus například otevřeně vystupoval proti připravované evropské ústavě. Právě evropská ústava totiž podle něj mohla způsobit, že by dlouhodobý přínos členství v EU nemusel být tak pozitivní. S Klausovými názory ale nesouhlasí například polský prezident Aleksander Kwaœniewski. Ten je naopak zastáncem hlubší integrace EU. Přimlouvá se například za společnou bezpečnostní a zahraniční politiku pětadvacítky.

"Příklady jsou jasné - tam, kde Evropa byla nejednotná, jako byly spory na Balkáně, bylo zle. Tam, kde byla společně aktivní, jako třeba na Ukrajině, se ukázalo, že je možné krizi zažehnat," uvedl polský prezident.

Tématem i situace v Polsku

Pro polského prezidenta byl dnešní summit V4 poslední. Letos totiž po deseti letech opustí úřad. Politická situace v Polsku po nedělních parlamentních a před blížícími se prezidentskými volbami byla rovněž jedním z témat dnešních rozhovorů.

"V Polsku se dostává do čela garnitura politiků, které nikdo z nás osobně nezná. Jsme si ale naprosto jisti, že z hlediska zahraničněpolitické orientace, z hlediska vztahů k Evropské unii, k visegrádské čtyřce, k žádné změně nedojde," poznamenal Klaus.

Podle slovenského prezidenta Gašparoviče mají podobná setkání význam také proto, že pomohou politikům najít podobný pohled na společné problémy. "Některé problémy, které nás jako nové členy EU diskriminují, chceme prezentovat rovněž při schůzkách s ostatními prezidenty EU a požádat o pomoc při jejich řešení," podotkl.

Summit si pochvaloval i nováček setkání, nedávno zvolený maďarský prezident Lászlo Sólyom. "Visegrádská čtyřka je dobrou značkou, kterou je třeba udržet," míní. Příští summit V4 by se měl konat přibližně za rok v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám