Hlavní obsah

Tony Blair chce tvrdě postupovat proti opilcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská vláda chce od konce roku udělit policii výrazně větší pravomoci v boji proti opilcům a opilým narušitelům veřejného pořádku. Bude jim moci rovnou udílet pokuty ve výši 80 liber (cca 3500 Kč). S odvoláním na čtvrteční prohlášení premiéra Tonyho Blaira to v pátek napsal britský deník The Guardian.

Článek

Blair záměr potvrdil při jednání své labouristické strany na konferenci v Brightonu. Upřesnil, že "radikální posílení rozhodovacích pravomocí policie" bude dopracováno v příštích týdnech a uvedeno do života před koncem roku. Vyjádřil přesvědčení, že tento krok je nezbytný pro lepší ochranu obyvatel, kteří ctí zákony.

Trestat bude policie

Většinu přestupků kolem alkoholu již nebude řešit justice, ale policie. Ta bude moci ukládat pokutu 80 liber osobám, které budou narušovat pořádek pod vlivem alkoholu nebo budou na veřejnosti zjevně opilé. Po udělení tří pokut bude policie moci zakázat provinilci vstup do restaurací a barů v určité oblasti po určitou dobu, zpravidla na jeden měsíc.

Pravomoci policie se mají zvýšit i vůči mladistvým pijákům a těm, kteří nezletilcům alkohol prodávají. 

Policisté budou moci bez souhlasu soudu také zkrátit otevírací dobu barů a klubů, které jsou příliš hlučné. Zvažuje se i možnost, že by policie mohla pozastavovat platnost řidičských průkazů a zabavovat auta řidičům, kteří řídili pod vlivem alkoholu.

Soudci a ochránci lidských práv protestují

Britský premiér kráčí ve stopách bývalého sovětského lídra Michaila Gorbačova, který se v 80. letech snažil odnaučit pít Rusy, ale neuspěl. Blairův návrh má už nyní odpůrce a to nejen mezi opilci.

Soudci již vyjádřili své výhrady ministerstvu vnitra. Budou se trestat lidé, kteří se přitom nebudou moci účinně bránit. "Bude to narážet na ochranu lidských práv. Bude se rozhodovat bez zvažování důkazů," citoval The Guardian jednoho ze soudců, kteří se obrátili na ministerstvo.

Ředitel organizace na ochranu lidských práv Liberty Shami Chakrabarti varoval, že premiér chce umožnit policii vykonávat jakousi "rychlou spravedlnost". "Již (policisté) nebudou vyšetřovat zločiny, ale sami udělovat tresty," zlobil se Chakrabarti.

Anketa

Měla by mít Policie ČR také možnost přísněji zasahovat proti opilcům?
Ano
80,8 %
Ne
18,1 %
Nevím
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 993 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám