Hlavní obsah

Albánci demonstrovali v Kosovu, napětí roste

PRIŠTINA

Na sto kosovských Albánců demonstrovalo ve čtvrtek před budou parlamentu v Prištině. Žádali nezávislost Kosova. V listopadu by měly začít rozhovory mezi Přištinou a Bělehradem o osudu Kosova, které spravuje OSN.

Článek

Albánští demonstranti vytvořili před vstupem do parlamentu rudou barvu a nutili poslance, aby jimi prošli a zanechali pak za sebou krvavé stopy. Obávají se, že rozhovory povedou ke kompromisu. 

"Cílem těchto rozhovorů jsou ústupky a ústupky znamenají zříci se našich požadavků na svobodu a obětí, které byly za ni položeny. Jednání znamenají brodit se v krvi 10 000 albánských civilistů," řekl Kurti s narážkou na odhadovaný počet obětí válečného konfliktu v Kosovu, který ukončily na jaře 1999 nálety jednotek NATO.

Kosovo žádá úplnou nezávislost, zatímco Bělehrad připouští jen širokou autonomii v rámci Srbska. Podle nejmenovaného diplomata by mohla báti vyhlášena "podmíněná nezávislost", to je ale pro Albánce nepřijatelné.

Útoky na srbské policisty

Napětí před jednáním proto stoupá. Potvrdil to i středeční útok na vysokého srbského policejného důstojníka. Dejan Janković, který velí policii v Gnjilane a je nejvýše postaveným srbským policejním důstojníkem v Kosovu, srbským médiím sdělil, že šlo o klasický přepad ze zálohy. Střelba byla zahájena zpoza rohu, když jeho vůz  pomalu projíždělpo silnici Gnjilane - Kaćanik. Při útoku byl zraněn také Jankovičův řidič.

Správce OSN pro Kosovo Soren Jessen-Petersen akci označil za "zbabělý útok".

Útok je třetí v řadě. V září byl na jihu Kosova postřelen policista několik dnů poté, co byli dva Srbové zabiti a dva další zraněni při střelbě na silnici. Útoky začaly pro osmnácti měsících relativního klidu.

Srbové obvinili z útoků albánské extremisty, kteří požadují nezávislost Kosova. Provincie, která je pod správou OSN, zůstává součástí Srbska. Její definitivní status ještě není jasný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám