Hlavní obsah

V Německu se rýsuje velká koalice

BERLÍN

V Německu je stále pravděpodobnější, že ve vládě nakonec spolu usednou společně CDU/CSU a SPD. Zástupci obou stran se ve středu sešli na dalších jednáních. Další schůzka je naplánovány na příští týden.

Článek

"Pokud SPD uzná nárok CDU/CSU na kancléře, tak po dnešním setkání, které nastolilo dobrou atmosféru, jsem si jistý, že jsme schopni se v důležitých věcných tématech shodnout," řekl po setkání předseda CSU a bavorský premiér Edmund Stoiber.

"Jsem velmi optimistická," souhlasila šéfka CDU a kancléřská kandidátka konzervativců Angela Merkelová.

Stoiber potvrdil, že v takové vládě by zasedl: "Když bude taková koalice a když se bude hodit taková konstelace, jsem připraven se jí účastnit".

SPD: personálie se zatím neřeší

CDU/CSU sice vyhrála volby, ale jen těsně, a nárok na kancléřské křeslo zatím tvrdě uplatňují obě strany. Sociální demokraté na poslední chvíli získali nečekané množství hlasů a tvrdí, že mají na kancléřský post také nárok.

Sociální demokraté ale byli po schůzce zdrženlivější. Po středeční schůzce jejich zástupci řekli, že se o personálních otázkách se nemluvilo.

"Nejprve obsah, potom personální otázky," zopakoval před novináři dosavadní kancléř Gerhard Schröder. "Zjišťujeme, zda lze vůbec zahájit koaliční vyjednávání. Dávat v takové situaci ultimata by bylo politickou chybou," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

SPD odmítla ultimátum Merkelové

Vedoucí politici německé sociální demokracie (SPD) v podnělí rozhodně odmítli ultimátum vůdkyně CDU Angely Merkelové, která v Berlíně žádala, aby před...

Výběr článků

Načítám