Hlavní obsah

Šaron odložil setkání s palestinským prezidentem Abbásem

TEL AVIV

Izrael odložil termín schůzky premiéra Ariela Šarona s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem, kteří se měli sejít 2. října. Oznámil to ve středu palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát.

Článek

Setkání se prý bude konat, až bude náležitě připraveno. "Nepřejeme si schůzku pro schůzku. Chceme dobře připravené setkání s jasně definovaným programem, který zahrne všechny problémy. Nehodláme se účastnit setkání, které skončí neúspěchem," řekl Irikát. Prohlásil, že se na palestinskou stranu se žádostí o odklad obrátil Izrael.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás odklad naznačil už v neděli. Také on hovořil o tom, že schůzka musí být dobře připravená. Izraelci pak zrušili jednání úředníků, kteří se měli o agendě summitu dohodnout s palestinskou stranou. Abbás odklad nespojoval s novou vlnou násilí, které panuje od víkendu v pásmu Gazy.

Izrael znovu útočí na pásmo Gazy

Izrael pokračoval v úterý a ve středu v náletech na pásmo Gazy, aby zastavil raketové útoky palestinských radikálů, a to navzdory nabídce, že Hamas a Islámský džihád obnoví příměří. Poprvé od roku 1967 Izrael do bojů zapojil i dělostřelectvo.

Pokračuje také zatýkání radikálů na západním břehu Jordánu, kde Izraelci rovněž uzavřeli 15 pracovišť, jež údajně zprostředkovávala extremistické organizaci Hamas peníze.

Nová vlna násilí trvá od pátku, kdy palestinští radikálové zahájili raketové útoky na Izrael. Židovský stát k severní hranici pásma přesunul dělostřelectvo, které se svými útoky soustřeďuje se na okolí města Bajt Hanún, kde jsou odpalovací raketová zařízení Hamasu. Velitel izraelských vojenských operací Israel Ziv pohrozil, že jestliže raketové útoky neskončí, vytvoří Izrael na severu pásma demilitarizovanou zónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám