Hlavní obsah

Šéf vítězné strany v Polsku překvapivě nebude premiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Hlava polské strany Právo a spravednost Jaroslaw Kaczyński nebude i přes výhru ve volbách premiérem. Strana na tento post jmenovala poslance Kazimierze Marcinkiewicze. Zjednodušeně se dá říci, že za to může Kaczyńského dvojče Lech.

Článek

Ten se totiž uchází o křeslo prezidenta v následujících prezidentských volbách. Bratři už dříve slíbili, že kdyby hrozilo, že by se ocitli ve funkcích premiéra a prezidenta, jeden odstoupí.

Jaroslaw soudí, že pokud nyní nebude usilovat o premiérské křeslo, jeho bratr dostane v prezidentských volbách více hlasů.

Partneři jsou návrhem zaskočeni

"Je skvěle připraven k řešení hospodářských problémů," zdůvodnil Marcinkiewiczovu nominaci Jaroslaw Kaczyński. Návrhem nepříliš výrazného politika PiS zaskočil i liberální Občanskou platformu (PO), se kterou by měla strana vytvořit společnou vládu.

Ve volbách do polského parlamentu bodovaly pravicové strany, levice, která v zemi dosud vládla, zůstala poražena.

"Nominaci bereme na vědomí. Naši lidé se budou podílet na vytváření budoucí vlády," reagoval předseda PO Donald Tusk. Právě s ním by se podle předvolebních průzkumů mohl Lech Kaczyński z PiS utkat v prezidentských volbách.

Jejich první kolo se bude konat v neděli 9. října. Rozdíl v preferencích dvou nejsilnějších kandidátů se přitom zmenšuje. Ještě před pár týdny v průzkumech jasně vedl Tusk. Podle posledního průzkumu společnosti PBS chce pro Tuska hlasovat asi 40 procent respondentů, zatímco lístek se jménem jeho hlavního rivala Lecha Kaczyńského chce do urny hodit 32 procent Poláků. Preference ostatních prezidentských kandidátů jsou tak nízké, že do klání pravděpodobně nezasáhnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám