Hlavní obsah

Počet obětí hurikánů stále není konečný, nyní přesahuje 1100

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Ničivý hurikán Katrina, který před měsícem zasáhl oblasti Lousiany u Mexického zálivu, si vyžádal už 1121 obětí. Nejvíce lidí zemřelo právě v Lousianě, úřady tu hlásí zatím 850 obětí, další ale přibývají. Jen v úterý úřady nahlásily 44 nových. Přes 200 lidí zemřelo i ve státe Mississippi.

Článek

Na Floridě zahynulo 14 osob a v Alabamě dva lidé. Oblast hned po Katrině zasáhl další hurikán Rita, silou byl podobně ničivý, škody, které napáchal, ale nebyla tak velké, protože to, co potenciálně mohl zničit, bylo už zlikvidováno Katrinou.

Nevyžádal si ani tolik obětí, protože úřady lidi včas evakuovaly. Během řádění Rity zemřelo deset lidí. Do obětí se ale dá počítat i dvacet obyvatel, kteří zemřeli v hořícím autobuse během evakuace.

Za největší zkázu během řádění Katriny mohlo protržení hráze u města New Orleans. Město leží na úrovni hladiny moře a před záplavami jej chrání často jen tyto hráze.

Bush znovu přijel na jih

Oblast postiženou hurikány v úterý znovu navštívil americký prezident George W. Bush. Řekl, že každá postižená domácnost, a´T už Ritou nebo Katrinou, dostane 2000 dolarů.

Prezident do oblasti přijel už posedmé, z vrtulníku si prohlédl nejhůře postiženou oblast na pomezí Texasu a Louisiany, kde Rita zasáhla především malé komunity a ropné rafinerie v místech jako Jasper, Port Arthur a Orange.

Do měst se nyní vracejí lidé, mnozí z nich ale své domovy nenacházejí. V těch co stojí nefunguje elektřina. Například ve městě Cameron zničil hurikán 80 procent domů. Přes město se přehnala mořská vlna vysoká až 30 metrů, zaplavila pole a smetla, co jí stálo v cestě.

Houstonský starosta Bill White uvedl, že návrat asi dvou miliónů lidí, kteří z města uprchli před Katrinou, probíhá v klidu a nijak nepřipomíná chaos provázející evakuaci. Tehdy byli silnice vedoucí na sever ucpané stovkami aut.

Šéf policie v New Orleans rezignoval

Část kolébky jazzu New Orleans stále leží pod vodou a hasiči se ji snaží z města odčerpat, současně se snaží opravit poškozené hráze.

V úterý také vyšlo najevo, že asi 250 policistů, kteří měli během řádění Katriny dbát na pořádek ve městě oputilo své místo a budou zřejmě muset čelit zvláštnímu tribunálu. Šéf neworleanské policie Eddie Compass posléze podal demisi.

Během řádění hurikánu spáchalo několik policistů sebevraždu, museli bránit v rabování obchodů, což lidé často dělali proto, že jim úřady během evakuace nedodaly vodu ani potraviny. V obchodech ale často rabovaly i gangy a část policistů se k nim údajně přidala.

Hurikán Katrina patřil k jednomu z největších, které kdy pobřeží USA postihly. Škody se zatím pouze odhadují, v každém případě jdou do desítek miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám