Hlavní obsah

Teroristé plánovali útok na metro a letiště v Paříži

– PAŘÍŽ

Teroristická buňka, kterou v pondělí zneškodnila ve Francii policie, plánovala útoky na metro, obě hlavní letiště a sídlo kontrašpionáže v Paříži. S odvoláním na vyšetřovatele to v úterý uvedl list Figaro.

Článek

Podezření, že teroristé uvažovali o podobných terčích v metropoli, se zakládá na informacích získaných z Alžírska a z telefonických odposlechů. Nejmenovaný zdroj však zdůraznil, že skupina si zatím žádný jasný cíl nestanovila a nezahájila ani přípravy útoku.

Při rozsáhlé pondělní razii ve městě Trappes u Paříže a v normandském Evreux bylo zadrženo sedm mužů a dvě ženy. Patřili k alžírské teroristické organizaci Salafistická skupina pro kázání a boj (GSPC).

"Jsou podezřelí z úmyslu páchat ve Francii atentáty. Bylo to spiklenecké hnutí, které si vytvářelo zázemí, nebyl tam však žádný pevný plán," sdělily po zadržení soudní zdroje.

Před několika týdny francouzští vyšetřovatelé zjistili, že hlava buňky Safe Burada a někteří její členové vyzývali k zahájení světové svaté války a upevnily kontakty se sítí al-Kajdá.

Burada byl odsouzen za atentáty z roku 1995

Burada strávil přes sedm let ve vězení za podíl na sérií krvavých atentátů spáchaných v roce 1995 v Francii. Byl mezi nimi i útok na stanici metra v Paříži, při němž zemřelo osm lidí a 250 dalších bylo zraněno. Propuštěn byl v roce 2003.

Alžírská Salafistická skupina pro kázání a boj  usiluje od roku 1992 o svržení vlády a ustavení islámského státu. V posledních letech rozšířila svou působnost i za hranice Alžírska.

Zpřísní se zákony

Francouzský ministr vnitra Nicolas Sarkozy řekl v pondělí v noci francouzské televizi France 3, že hrozba atentátu "byla na velice vysoké úrovni", a zveřejnil detaily chystaného protiteroristického zákona.  

Po červencových atentátech v Londýně francouzská vláda dospěla k závěru, že země se stále více ocitá v zorném poli teroristů. Proto se chystá nový protiteroristický zákon, který zahrnuje také rozšíření kamerového dohledu a delší uchovávání komunikačních údajů [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám