Hlavní obsah

Amerika sčítá škody po hurikánu Rita

HOUSTON

Po úderu hurikánu Rita zjišťují místní úřady v amerických státech Louisiana a Texas rozsah škod. I když jsou mnohem menší, než se po předcházejícím hurikánu Katrina čekalo, v některých městech v Louisianě je zničeno až 90 procent domů a stojí tam asi čtyři metry vody.

Článek

V okrese Cameron v Louisianě voda zatopila tisíce domů. Hurikán Rita zasáhl naplno města v tomto louisianském okrese a okolí jako Cameron, Creole a Lake Charles.

Podle šéfa oddělení okresu pro mimořádné situace Freddieho Richarda bylo zcela zničeno letovisko Holly Beach, oblíbené mezi výletníky i rybáři. Na místě zůstaly jen dřevěné kůly, na nichž domy u vody spočívaly.

"V samotném městě Cameron bylo zničeno 90 procent domů," řekl Richard. V Creole bylo podle něj zlikvidováno 70 procent domů. Stát zůstal prakticky jen soud a škola, dodal. I v Lake Charles ustupující voda odhalila řadu zcela zničených budov.

Milióny lidí jsou bez proudu

Kvůli hurikánům je v Texasu a Louisianě bez elektřiny 1,3 miliónu domácností. Většinu výpadků způsobila Rita, asi čtvrt miliónu domácností ale nemá proud už od konce srpna, kdy řádil hurikán Katrina.

Přesto jsou důsledky Rity mnohem mírnější, než se všeobecně předpokládalo - vzhledem k destrukci způsobené koncem srpna Katrinou a vzhledem k tomu, že Rita byla při příchodu na pevninu prakticky stejně silná. To, co potenciálně mohla zničit, už bylo zničeno. Podle televize CNN pojišťovny odhadují škody na 2,5 miliardy až sedm miliard dolarů.

"Na to, jak to mohlo dopadnout, jsme z toho vyšli celkem dobře," řekl texaský guvernér Rick Perry, podle něhož je minimální počet obětí "zázrakem". Podle úřadů je to zejména důsledek masové evakuace, která se týkala asi tří milionů lidí a mnohé z nich zachránila.

Zatím dvě přímé oběti

V neděli večer byly Ritě přičítány jen dvě přímé oběti. Ve státě Mississippi tornádo na okraji hurikánu převrhlo karavan a usmrtilo muže uvnitř. Na východě Texasu zabil jednoho muže padající strom. Při evakuaci však u Dallasu v pátek uhořelo v autobuse přes 20 lidí.

Úřady zakázaly kvůli škodám návrat obyvatelům Lake Charles a okresu Calcasieu na pomezí Texasu a Louisiany. Radnice by chtěla otevírat město od příštího pondělí. Návrat by měl být postupný a nejdříve by se měli vracet majitelé obchodů a firem.

Dále na západ v texaských městech Port Arthur a Sabine Pass záchranáři dům od domu kontrolují, zda uvnitř nejsou lidé, řekl starosta Port Arthuru Oscar Ortiz. Rita zde vyvrhla čluny na silnici a na pobřeží tady skončily i utržené ropné plošiny, dodal.

Lidé se musí vracet postupně

Největší texaské město Houston bylo přímého zásahu Rity ušetřeno a úřady se zde soustředí na organizování návratu evakuovaných. Rozdělily město na několik částí a vyzvaly jejich obyvatele, aby se vraceli postupně v neděli, dnes a v úterý. V neděli večer byly přesto dálnice směřující do Houstonu ze severu zcela zaplněné vracejícími se autobusy i osobními vozy.

Velké obavy také panovaly v New Orleansu asi 300 kilometrů na východ, který po Katrině zatopila voda z protržených hrází. V pátek skutečně začaly poškozené hráze přetékat, ale voda vnikla do čtvrtí, které byly již tak zničené a opuštěné. Napomohl i fakt, že přes předpovědi meteorologů nezůstala Rita a její velké srážky dlouho na jihu a relativně rychle postupovala na sever, kde se rozplynula.

Neworleanský starosta Roy Nagin v pondělí oznámil, že obyvatelé čtvrti Algiers se mohou opět vracet domů. Návrat do této čtvrti, která měla 57 000 obyvatel a byla ušetřena větších škod, začal již minulý týden, ale byl kvůli Ritě přerušen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám