Hlavní obsah

Ptačí chřipka zabila v Indonésii už šest lidí

– JAKARTA

Na šest vzrost počet obětí ptačí chřipky v Indonésii. V pondělí jí podlehla sedmadvacetiletá žena. Týž den zveřejněné výsledky testů potvrdily, že na nákazu už ve středu zemřela pětiletá holčička. U dalších tří lidí není není jasné, zda příčinou jejich úmrtí byl skutečně virus H5N1.

Článek

Žena přišla do styku s nakaženou drůbeží. Hospitalizována byla ve čtvrtek v Jakartě. Nákazu potvrdily hned první testy. S podezřením na ptačí chřipku je v zemi hospitalizováno 34 pacientů, ačkoli u některých z nich se neprojevují typické příznaky.

V Indonésii byl první případ člověka nakaženého ptačí chřipkou ohlášen 18. července, několik měsíců poté, co se nemoc objevila u drůbeže.  Již minulý týden indonéská vláda vyhlásila pohotovost kvůli šíření epidemie. Slíbila, že do úterý bude k dispozici přes půl milionu tablet léku Tamiflu, který je zatím jako jediný efektivní při léčení lidí.

Od roku 2003 zabila ptačí chřipka v jihovýchodní Asii 65 osob. Vietnam hlásí 43 obětí, Thajsko 12 a Kambodža čtyři. Vybity byly milióny kusů drůbeže. Ptačí chřipka se rychle šíří, v létě se objevila už i v Rusku. Zatím není známo, že by se nemoc mohla přenášet mezi lidmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám