Hlavní obsah

Kandidát na polského prezidenta zahynul po nehodě

– KATOVICE
Právo, Novinky, Zuzana Křížová (Varšava)

Daniel Podrzycki, předák Polské strany práce a její kandidát na prezidenta, podlehl v sobotu následkům zranění, která utrpěl při dopravní nehodě v jihopolském Sosnowci. Dvaačtyřicetiletý politik se vpodvečer vracel ze sobotního telezivního natáčení v Katovicích.

Článek

Dvaačtyřicetiletý politik se vpodvečer vracel ze sobotního telezivního natáčení v Katovicích. V Sosnowci ze zatím nezjištěných příčin prorazil svodidla a vjel do protisměru. Utrpěl tak vážná zranění hlavy, že po převozu do nemocnice ještě večer zemřel.

"Natáčeli jsme materiál pro jeho prezidentskou kampaň, který se měl odvysílat v příštím týdnu," řekl Podrzyckého nejbližší spolupracovník Boguslaw Zietek. V odborovém svazu Srpen 80, který Podrzycki zakládal a dlouhá léta vedl, vyvolala zpráva o jeho smrti šok.

První kolo prezidentských voleb se v Polsku koná 9. října. Podrzycki v předvolebních průzkumech figuroval spíše na nižších příčkách. Největští šance má kandidát Občanské platformy Donald Tusk, kterého podporuje téměř 50 procent Poláků. Kandidát strany Právo a spravedlnost, která vyhrála v parlamentních volbách, Lech Kaczynski má 29procentní podporu. Jde o dvojče Jaroslawa Kaczynského z téže strany, který se zřejmě stane premiérem.

Reklama

Související témata:

Související články

V polských volbách zvítězila pravice

V polských parlamentních volbách podle prvních odhadů vyhrála pravicová strana Právo a spravedlnost s 28,2 procenty hlasů. Druhá skončila pravicová Občanská...

Výběr článků

Načítám