Hlavní obsah

Schröder a Merkelová jsou blízko dohody o koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý kancléř Gerhard Schröder se v neděli v televizi ARD vyjádřil pro velkou koalici vytvořenou jeho SPD a konzervativní CDU/CSU. Strany ale nejsou schopny shody na osobě šéfa vlády.

Článek

Schröder v ARD odmítl dělat konzervativcům ústupky. "Není důvod měnit názory jen proto, že tu existuje tlak od části médií a od CDU/CSU," prohlásil kancléř. Teprve při schůzce vedení stran se bude možné touto otázkou zabývat, dodal s tím, že nepochybuje o řešení, ustoupí-li obě strany.

Strany se zatím nemohou shodnout v tom, kdo by měl mít kancléře a sestavovat vládu. CDU/CSU si tento nárok činí jako vítěz voleb, těsně poražená SPD její nárok zpochybňuje a chce udržet v kancléřství Gerharda Schrödera.

Podle nedělníku Bild am Sonntag vysílá sociální demokracie vůči konzervativní CDU/CSU smířlivé signály. List napsal, že zjistil z kruhů blízkých kancléři, že Schröder je připraven podělit se o vládu s šéfkou CDU Angelou Merkelovou.

"Schröder chce zůstat ještě nějaký čas v úřadě, Merkelová by ho potom mohla převzít. Schröder by možná nezůstal ani dva roky, nýbrž by si mohl vyklidit stůl už během německého předsednictví Evropské unie v první polovině roku 2007," míní nedělník.

CDU/CSU kompromis nevoní

Politici CDU/CSU ale na kompromis tohoto rázu nechtějí přistoupit: "Buď bude velká koalice s Angelou Merkelovou jako kancléřkou, nebo nebude žádná velká koalice," řekl nedělníku místopředseda CDU Christoph Bohr. I saský premiér Georg Milbradt z CDU vyloučil střídavé premiérství. "To je myšlenka hodná posezení u piva, která se nezakládá na našich ústavních pravidlech," míní i dolnosaský premiér Christian Wulff z CDU.

"Jsem pevně přesvědčen o tom, že kancléřkou bude Angela Merkelová," řekl nedělníku Wulff. O něm se diskutovalo jako o možném premiérovi, vzdají-li se nároku na kancléřské křeslo Merkelová a Schröder. O možnosti velké koalice bez Schrödera i Merkelové se uplynulý týden v médiích stále častěji diskutovalo. Wulff ale své kancléřství vyloučil, stejně jako další potenciální kandidát, hesenský premiér Roland Koch (CDU).

Reklama

Související články

K vládě se hlásí Schröder i Merkelová

Předčasné volby, které měly vyřešit koaliční vládní krizi v Německu, zřejmě uspokojivý výsledek nepřinesly. I když odhady výsledků přisuzují vítězství...

Schröder je jako VW, Merkelová jako Porsche

Pětadvacetiletý Michael a třiadvacetiletá Ulrike přijeli k volebním urnám v jednom berlínském okrsku na kolečkových bruslích a ve skvělé náladě. "Volila jsem...

Výběr článků

Načítám