Hlavní obsah

Texas si oddechl, rafinérie jsou v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Americký stát Texas utrpěl kvůli hurikánu Rita škody za zhruba osm miliard dolarů. Texaské ropné rafinerie však byly většinou ušetřeny a brzy by mohly obnovit provoz, prohlásil v neděli texaský guvernér Rick Perry. Cena ropy v neděli poklesla.

Článek

"Vypadá to, že rafinační průmysl a ropný a plynárenský průmysl utrpěly v nejhorším případě letmý úder. Doufejme, že velmi brzy obnoví produkci," řekl Perry v rozhovoru pro televizní stanici CNN.

Dodal, že očekává, že federální vláda zaplatí škody na budovách a dalších stavebních konstrukcích. Televizi Fox News guvernér řekl, že na jednom z plynovodů vznikla trhlina, která se již opravuje. Ropné plošiny v texaské části Mexického zálivu se podle Perryho zdají být v relativně dobrém stavu.

Perry rovněž vyzval uprchlíky z deseti jihovýchodních okresů Texasu, aby se nevraceli, dokud nebudou zkontrolovány vodní a kanalizační systémy, napsala agentura Reuters.

Hurikán Rita se v sobotu přehnal nad jižním pobřežím Spojených států a zeslábl při postupu do vnitrozemí na tropickou bouři. Zanechal za sebou záplavy a tornáda, jež zabila jednoho člověka ve státě Mississippi.

Cena ropy klesá

Ceny ropy v neděli klesly téměř o jeden dolar díky zprávám o tom, že hurikán nezpůsobil žádné vážnější škody rafineriím v texaském městě Houston. V oblasti zasažené hurikánem se nachází asi čtvrtina kapacity amerických rafinerií. Vážnější poškození dosud hlásí jedna rafinerie v texaském Port Arthuru a dvě v Lake Charles v Louisianě.

Reklama

Související témata:

Související články

Rita se zklidňuje, Katrina prý byla horší

Hurikán Rita ztratil na síle, nyní už spadá do kategorie 1. Odborníci předpokládají, že Rita se v noci změní v tropickou bouři, déšť však určitě neustane....

Výběr článků

Načítám