Hlavní obsah

Hurikán si vyžádal jednu oběť, hrozí rabování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON/PORT ARTHUR

Záplavy a tornáda zabila jednoho člověka ve státě Mississippi. V zatopeném petrochemickém centru Port Arthur na jihovýchodě Texasu bylo zadrženo devět osob kvůli rabování. Více než milión Američanů zůstalo podle CNN bez proudu.

Článek

Do texaských měst Houstonu a Galvestonu se začínají vracet lidé, kteří město opustili na příkaz úřadů. Houstonu se Rita prakticky nedotkla, ačkoli se město připravovalo na nejhorší a úřady přikročily k jedné z největších evakuací v americké historii.

Horší je situace v Port Arthuru, který byl zasažen hurikánem přímo. Starosta tam vyhlásil zákaz vycházení od čtvrté hodiny odpolední do šesté hodiny ranní místního času, aby zabránil rabování. "Kdo bude ve městě po čtvrté hodině odpolední, bude okamžitě zadržen," oznámil starosta.

Navzdory zátopám v Port Arthuru nezpůsobil hurikán rozsáhlé škody, a to ani v louisianském New Orleansu, kde panovaly obavy, že se protrhnou čerstvě vyspravené hráze. "Škody nejsou tak velké, jak jsme očekávali," sdělil ředitel Agentury pro řízení záchranných prací (FEMA) David Paulison. "Evakuace fungovala," dodal.

Přílivová vlna až 60 km od moře

Neworleanský starosta Ray Nagin v sobotu odhadl, že pod vodou je asi 15 procent plochy města. Kvůli vydatným dešťům provázejícím Ritu voda v pátek a v sobotu přetékala přes některé hráze poškozené nedávno předchozím hurikánem Katrina. Vojenští ženisté předpokládají, že vodu úplně odčerpají během asi dvou týdnů.

Nagin uvedl, že by chtěl opět začít s návratem obyvatel do nejméně postižených čtvrtí již od pondělí. Zřejmě k nejhorším záplavám došlo v sobotu podél západního pobřeží Louisiany, kde vybuchovaly elektrické transformátory a vítr strhával střechy a vyvracel stromy. Přílivová vlna vzedmutá hurikánem byla v těchto místech tak silná, že se dostala skoro 60 kilometrů do vnitrozemí.

U města Abbeville, Pecan Island a Dulac byla voda hluboká skoro tři metry. Prakticky celá tato oblast byla evakuována, ale někteří lidé přesto zůstali a záchranáři je v sobotu dostávali do bezpečí vrtulníky. V sobotu večer tamního času ale záchranné práce přerušili kvůli silnému větru.

V oblasti zasažené hurikánem je také asi čtvrtina kapacity amerických rafinerií. Zatím se zdá, že většinou neutrpěly podstatnější škody. Vážnější poškození dosud hlásí jedna rafinerie v Port Arthuru a dvě v Lake Charles. Není zatím jasné, jak byly zasaženy vrtné plošiny v Mexickém zálivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám