Hlavní obsah

Sto tisíc lidí na protiválečné demonstraci před Bílým domem

WASHINGTON

Na 100 000 lidí se sešlo v sobotu před Bílým domem na protiválečné demonstraci, která trvala jedenáct hodin. Vedla ji matka vojáka zabitého v Iráku Cindy Sheehanová, která se letos v srpnu utábořila u ranče amerického prezidenta George Bushe v texaském Crawfordu.

Článek

Účast sta tisíc lidí připustil policejní šéf Washingtonu Charles Ramsey. Demonstrace se přelila z parku před sídlem prezidenta do okolních ulic a byla podle agentur nejvýznamnější protiválečnou akcí od invaze do Iráku v roce 2003. Malá protestní akce lidí, kteří válku podporují, se vedle ní ztratila.

Demonstrace se konaly i dalších amerických městech, jako bylo Los Angeles, San Francisko a Seattle, ale také  v Londýně i Paříži, kde však účast byla mnohem menší než při předchozích akcích.

"Už nikdo by tam neměl umřít," skandovala Sheehanová. "Hnutí sílí, vidím to na vlastní oči. A také to vidím v průzkumech veřejného mínění," prohlásila Sheehanová z řečnické tribuny, na které ji provázel černošský pastor á politik Jesse Jackson. Podle průzkumů veřejného mínění si v USA už většina obyvatel přeje, aby se 140 tisíc amerických vojáků stáhlo z Iráku

Lidé nesli transparenty s hesly "Stáhněte vojáky domů" a "Bush lhal, umřely tam tisíce". Šedesátiletý demonstrant Paul Rutherbord řekl, že je republikána a Bushe podporuje s výjimkou angažmá v Iráku: "Měl by přiznat chybu a stáhnout se."

Reklama

Výběr článků

Načítám