Hlavní obsah

Agentura pro atomovou energii pokárala Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v sobotu na zasedání ve Vídni přijala mírnější ze dvou variant rezoluce odsuzující íránský jaderný program. Text schváleného dokumentu navrhla Evropská unie, přijat však nebyl konsenzem, jak je v MAAE nejběžnější, ale hlasováním s 22 hlasy pro, jedním proti a 12 abstencemi.

Článek

Diplomatické kruhy zemí EU považují podle agentury Reuters výsledek za vítězství své snahy o kompromisní řešení, které přitom zachovává tlak na Teherán v jaderných záležitostech. Proti hlasovala jen Venezuela, podstatné však bylo, že se zdržely Rusko a Čína, které dosud bránily přijetí "ostré" rezoluce proti Íránu.

Nehledě na zmírnění textu Írán v první reakci přijatou rezoluci MAAE odmítl. "Tato rezoluce je nezákonná a nepřijatelná," prohlásil podle agentury AFP mluvčí íránského ministerstva zahraničí Hamid-Réza Assefi. Jako skrytou podporu části mezinárodního společenství íránskému postoji vyhodnotil skutečnost, že rezoluci se nepodařilo přijmout obvyklým konsenzem, ale muselo se o ní hlasovat.

EU si nechává otevřená "zadní vrátka"

Přijatá měkčí verze bezprostředně nevyzývá k zásahu Rady bezpečnosti OSN, jehož orgánem MAAE je. Ponechává nicméně otevřenu možnost, aby se rada problémem začala zabývat, pokud selžou všechny jiné možnosti. Lhůta, do kdy to má být, není stanovena.

EU - zastoupená Francií, Británií a Německem, které se snažily s Íránem vyjednat jeho ustoupení od jaderných aktivit - původně navrhovala tvrdší odsouzení Teheránu a okamžité předložení záležitosti k posouzení OSN. V zájmu dosažení dohody však nakonec sama navrhla mírnější text umožňující další jednání.

Vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana přijetí rezoluce uvítal. Na dokumentu ocenil, že odsuzuje jaderné aktivity Íránu, ale ponechává "další možnost jednání".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám