Hlavní obsah

Rita se zklidňuje, Katrina prý byla horší

Novinky, DPA, CNN
SABINE PASS

Hurikán Rita ztratil na síle, nyní už spadá do kategorie 1. Odborníci předpokládají, že Rita se v noci změní v tropickou bouři, déšť však určitě neustane. Hurikán v sobotu ráno dosáhl pobřeží USA poblíž Sabine Pass v Texasu. Do texaského Austinu také přiletěl prezident George Bush, aby osobně zkontroloval způsobené škody.

Článek

Utrpěla hlavně města Galveston a Lake Charles, hlášeny jsou požáry, výpadky proudu i pád stromu na dům.

Američané už opatrně mluví o tom, že Rita nebude mít tak strašné následky jako řádění Katriny. Lidé se poučili a včas utekli. Hurikán běsnil v prakticky liduprázdných oblastech.

"Zdá se, že tu bouři zvládneme," řekl starosta Houstonu Bill White s ulehčením. Na ulicích je rozbité sklo, stromy a vypuklo pár požárů, jako katastrofu to ale místní nevnímají. Ani zatopení města Galveston už se úřady neobávají.

Rita vehnala do města New Orleans novou vodu, sotva se vzpamatovalo z řádění Katriny. Žádné protržené hráze ale hlášeny nejsou. Situace se prý stabilizovala.

Poškozená dálnice i letiště

Ve městě Lake Charles v Louisianě vítr vyvrátil velké stromy a oblast bičoval prudký déšť. "Nemůžeme ani vyjít z budovy" postěžoval si v sobotu ráno místní policista Joey Fontenot. Podle policistů byl poškozen terminál na letišti Lake Charles a problémy jsou i s nadjezdem u dálnice č. 10. Kvůli kritickým venkovním podmínkám ale nemohli situaci zkontrolovat na vlastní oči.

V texaském Lumbertonu musela policie evakuovat rodinu uvězněnou ve vlastním domě velkým stromem, který na ně spadl. Rodina měla velké štěstí, vyvázla téměř bez zranění.  

V Galvestonu zase začalo hořet několik budov. Hasiči bojovali s požárem ve dvou historických sídlech a jednom obchodním centru. Jedna z budov prý byla zničena. Není jasné, jestli byl někdo zraněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám