Hlavní obsah

Evakuace v USA zkolabovala, mnozí se vracejí zpět

HOUSTON

Tisíce lidí, kteří odjíždějí z dvoumiliónového města Houston, zůstaly v zácpách na silnicích a dálnicích z města. Dochází jim benzín a není kde natankovat. Mnozí podléhají hysterickým záchvatům. Na území Lousiany zatím dorazila předzvěst hurikánu - začalo silně pršet. Vítr ve víru nad Mexickým zálivem se mezitím zmírnil z nejnebezpečnějšího pátého stupně na čtvrtý.

Článek

"Čtvrtá kategorie je stále velmi nebezpečná, síla se stále mění, v každém případě se musíme připravit na to, že na pobřeží dorazí Rita se čtvrtým stupněm," řekl ředitel Národního centra pro hurikány Max Mayfield. Vítr ve víru má nyní rychlost kolem 240 kolimetrů v hodině. [celá zpráva]

Na území státu Louisiana začalo v noci na pátek tamního času vytrvale pršet. Město se snaží co nejrychleji dát alespoň trochu do pořádku hráze, aby aglomeraci nezaplavila další voda.

Katastrofou je sama evakuace

Z dvoumiliónového města Houston stále odjíždějí statisíce lidí. Stojí se svými auty v zácpách na dálnicích na sever. Teploty přesahují 36 stupňů Celsia. Mnohým autům došel benzín a čekají odstavená na to, až jim jej někdo doplní. Pohonné hmoty má ale jen několik čerpacích stanic po cestě.

Úřady tvrdí, že ti, co odjíždějí až během pátku, to zřejmě nestihnou. Cesta, která běžně trvá několik minut, se nyní protahuje na desítky hodin. Lidé v zácpách jsou zcela oprávněně nervózní. Někteří z nich se vracejí zpět do Houstonu s tím, že raději přečkají řádění hurikánu na nějakém bezpečném místě tam, než trpět v celodenních zácpách na dálnicích, třeba s malými dětmi a zvířaty.

Úřady nechaly povinně vyklidit jihovýchodní část města, které bude hurikánem nejvíce zasažena. Lidé, kteří odmítli odejít, nebudou mít v případě potřeby nárok na žádnou pomoc.

Lidem v ostatních částech města starosta Bill White doporučil, aby raději zůstali doma, než nyní vyjížděli na neprůjezdné silnice, a pořádně se zabezpečili, aby je nemohl zranit žádný létající předmět, případně padající stavby.

Hurikán by měl na pobřeží dorazit v sobotu ráno středoevropského času. největší zásah dostanou města na pobřeží, pak už vítr rychle slábne a mění se na silnou bouřku a vytrvalé deště

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám