Hlavní obsah

Klaus jednal v USA o vízech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Prezident Václav Klaus se v rámci návštěvy USA ve středu setkal s ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou a s viceprezidentem USA Richardem Cheneym. Jednal s ní i o problematice víz. Ve čtvrtek bude přednášet na Harvardově univerzitě na téma Česká republika a Evropská unie po referendech ve Francii a Nizozemsku, jejichž občané odmítli schválit evropskou ústavu.

Článek

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přislíbila, že se "pokusí udělat maximum" při řešení otázky víz pro české občany. Podle ní už "jistý proces nastal". Novináře o tom informoval Václav KlausKlaus, který je v USA na pracovní návštěvě.

Prezident uvítal, že Riceová tento problém dobře zná, i když připustil, že zrušit víza se v dohledné době nepodaří. Riceová se ovšem podle něho zmínila o možnosti jistého zjednodušení například při vydávání víz studentům. Klaus, jak řekl, upozornil ministryni také na vysoké vízové poplatky. Zatímco američtí občané při návštěvě zemí EU vízum nepotřebují, občané zemí EU s výjimkou Slovinska o ně musí žádat.

Klaus: Vztahy s USA se stabilizovaly

S Riceovou se podobně jako s viceprezidentem Richardem Cheneym shodl, že v česko-amerických vztazích nejsou žádné problémy. "Dokonce bych řekl, že se mírně stabilizovaly po jistých debatách, které vznikly na počátku války v Iráku," podotkl.

Klaus a Cheney se věnovali mezinárodním otázkám, zejména situaci v Německu po parlamentních volbách, na Blízkém východě ve vazbě ke Klausově nedávné návštěvě Izraele a vývoji v Afghánistánu. Předmětem byla i nadcházející návštěva iráckého prezidenta v Praze a české záměry týkající se mise v Afghánistánu v roce 2006. Podle dřívějšího vyjádření českého ministra obrany Karla Kühnla by se počet Čechů v Afghánistánu měl v příštím roce zvýšit z dosavadních pěti desítek na 80.

Klaus označil schůzku s Cheneym za mimořádně intenzivní a přátelskou. "Známe se mnoho let, v řadě momentů to bylo osobní setkání se vzpomínkami, což bylo důvodem prodloužení o čtvrt hodiny," řekl Klaus.

Od roku 2003, kdy Klaus nastoupil na Hrad, byl v USA několikrát, nikdy ale na oficiální pozvání americké strany. V USA byl Klaus letos už počátkem března, kdy představoval svoji knihu o vývoji České republiky od pádu komunismu v roce 1989; tehdy se krátce setkal i s prezidentem Georgem Bushem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám