Hlavní obsah

Hurikán Rita dosáhl 5. stupně, Bush vyhlásil stav nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Hurikán Rita ve středu večer dosáhl pátého, nejvyššího stupně síly a míří k pobřeží Texasu. Oznámilo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC), podle něhož vichr třetí nejsilnějí bouře v historii dosahuje rychlosti kolem 280 km/h. Kvůli Ritě byla nařízena evakuce miliónu lidí. Prezident George Bush vyhlásil v Texasu a Louisianě stav nouze.

Článek

Podle odborníků z Národního střediska pro hurikány jde o třetí nejsilnější bouří v historii a jen Gilbert, který zasáhl v roce 1988 Jamaiku, a hurikán, který v roce 1935 zasáhl ostrovy Florida Keys, měly nižší tlak v takzvaném oku.

"Je to velmi velmi nebezpečný hurikán,." uvedl ředitel střediska Max Mayfield s tím, že může napáchat ještě větší škody než Katrina, která zpustošila New Orleans.

Meteorologové soudí, že hurikán, jenž nyní ohrožuje ropné věže v Mexickém zálivu, by měl udeřit na pevninu v sobotu někde mezi severním Mexikem a západní Louisianou, s největší pravděpodobností v Texasu. Od něho byl ve čtvrtek ráno našeho času vzdálen asi 900 kilometrů. Bouře se přesouvá rychlostí 21 km/h.

Stav nouze

Prezident Bush vyhlásil proto v Louisianě a v Texasu stav nouze: "Doufáme a modlíme se, aby hurikán Rita nebyl zničující bouří, ale musíme být připraveni na nejhorší."

Federální agentura pro řízení záchranných prací (FEMA), kritizovaná za pomalou a nedostatečnou reakci na hurikán Katrina, tentokrát neotálí a do Texasu již nyní vypravila zásilky pitné vody a potravin.

Povinná evakuace byla nařízena pro 1,3 miliónu lidí. Ropný koncern Devon Energy již evakuoval přes 300 svých zaměstnanců z ropných zařízení v Mexickém zálivu. Evakuovány jsou také nemocnice a další zdravotnická zařízení.

Lidé pronásledovaní bouřemi

Z šedesátitisícového texaského města Galveston už bylo evakuováno několik tisíc lidí, které autobusy odvezly do přístřeší dál od pobřeží. [celá zpráva] Evakuováno bylo i místní letecké muzeum se stroji z druhé světové války.

"Jsme připraveni být pryč dva týdny i déle," uvedla Juila Marshallová, která se s pěti dětmi letos přestěhoval do Galvestonu z New Orleans. "Vzala jsem si léky i všechno pro své děti."

Z Galvestonu jsou odváženi i obyvatelé New Orleans, kteří v něm našli dočasné přístřeší. Gwendolyn Garleyová, kterou v New Orleans zachránili ze střechy sdělila: "Cítím se bez života. Jsem jenom hnaná událostmi"

V Houstonu evakuovala i NASA

V okolí Houstonu, který leží také na předpokládané trase hurikánu, silnice ucpali lidé, kteří odjížděli. Vyklizeno bylo také například sídlo Amerického úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v Houstonu. Starosta Bill White vyzval obyvatele v ohrožených oblastech k evakuaci a požádal je, aby pomohli těm, kdo sami odjet nemohou. 

Anketa

Vzrostly v posledních týdnech vaše obavy z přírodních katastrof?
Ano
64,8 %
Ne
33,4 %
Nevím
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2986 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám