Hlavní obsah

V Polsku se voliči rozhodují jen mezi pravicí

– VARŠAVA

Před nedělními parlamentními volbami v Polsku posiluje pravicová strana Právo a spravedlnost (PiS), která ve středu zveřejněném průzkumu poprvé předstihla pravicovou Občanskou platformu (PO). Budoucí koalice obou pravicových stran by mohla obsadit i dvě třetiny křesel v Sejmu, což by stranám umožnilo měnit i ústavu.Vládní Svaz demokratické levice má kolem 8 procent.

Článek

Podle průzkumu společnosti TNS OBOP by nyní pro PiS hlasovalo 34 procent voličů, zatímco PO by získala o dvě procenta méně. Její pokles pokračuje, za dvanáct dní ztratila 7 procentních bodů, ve víkendovém průzkumu listu Polityka ještě měla 34procentní podporu. PiS za získala za stejné období osm procentních bodů, o víkendu měla 29 procent. V očekávané povolební koalici PO a PiS by tak měla právo obsadit křeslo premiéra strana Právo a spravedlnost, která nominovalo svého předsedu Jaroslawa Kaczyńského. PO navrhla Jana Rokitu.

Na třetím místě nejnovějšího žebříčku se drží populistická Sebeobrana se ziskem 11 procent. Vládní Svaz demokratické levice (SLD) může počítat se ziskem osmi procent hlasů. Pětiprocentní práh nutný pro vstup do parlamentu by podle TNS OBOP překročila ještě nacionalistická Liga polských rodin, pro niž chce hlasovat sedm procent dotázaných.

Levici podpoří prezident

Polský prezident Aleksander Kwašniewski se rozhodl před nedělními volbami podpořit vládní SLD, který spoluzakládal. "Pravice má takový náskok v preferencích, že Polsku hrozí politická nerovnováha," uvedl v úterý v rozhovoru pro televizi TVN 24." Ve středu proto zavítá na mítink SLD v jihopolských Kielcích: "Byl jsem na setkání pozván a v situaci, kdy svaz zažívá vážné problémy, nemohu odmítnout."

Když koalice Svazu demokratické levice a Unie práce vyhrála volby před čtyřmi, hlasovalo pro ni více než 41 procent voličů. Po sérii skandálů, se kterými byli spojováni politici SLD, ale preference svazu klesly. Straně dokonce hrozilo, že nepřekročí pětiprocentní práh.

Pravice se utká i v boji o post prezidenta

Volby do obou komor parlamentu - Sejmu a Senátu - se v Polsku uskuteční již v neděli. O dva týdny později pak Poláky čekají ještě volby prezidentské. V těch má největší naději kandidát PO Donald Tusk, který může vyhrát už v prvním kole - o víkendu by ho volilo 49 procent Poláků. Kandidát PiS Kaczynski má 29procentní podporu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám