Hlavní obsah

Izrael dokončil stahování z palestinských území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael v středu stáhnul poslední vojáky ze dvou izolovaných židovských osad Ganim a Kadim na západním břehu Jordánu. Dokončil tak závěrečnou fázi odsunu, který začal minulý měsíc v pásmu Gazy.

Článek

Jakmile izraelští vojáci opustili osady v blízkosti města Džanínu, nahrnuli se do nich Palestinci a opakovaly se scény z opuštěných židovských osad v Gaze. Slavili odchod izraelských vojáků, vyvěšovali vlajky, stříleli do vzduchu, ale také zapalovali trosky a rabovali.

Synagoga v Sa Nuru, z něhož se stáhli vojáci už v noci, však nehořela. Na západním břehu Jordánu ji Izraelci pohřbili do písku. Chtěli zabránit tomu, aby ji Palestinci vypálili, jak to učinili se synagogami v pásmu Gazy. "Rozhodli jsme se synagogu pohřbít, aby se uchovala netknutá a nebyla znesvěcena," uvedl rabín Šlomo Amar. Palestinci jen vystoupali na horu písku a vztyčili tam vlajku.

Na rozdíl od pásmy Gazy Izraelci západní břeh Jordánu dále střeží, protože i po stažení ze čtyř osad - Homeš opustili už o víkendu - tam zůstává řada dalších izraelských osad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám