Hlavní obsah

Pestré koalice v Německu nemají velkou naději

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Předseda liberální strany FDP Guido Westerwelle v úterý vyloučil koalici se sociálními demokraty a Zelenými: "Chceme politiku změny a usilujeme o černožlutou vládu (CDU/CSU a FDP)." Ta však má malou naději, byla by menšinová a těžko našla podporu.

Článek

"Pan (Gerhard) Schröder od nás nedostane jediný hlas," dodal s tím, že už odmítl nabízená koaliční vyjednávání s SPD. 

Jeho vyjádření pohřbilo hned dvě možné koalice. Jednou byla tzv. "semafor", ve kterém by se rudí sociální demokraté a Zelení spojili se žlutými liberály, druhou pak "Jamajka". Koalice CDU/CSU s FDP a Zelenými se tak nazývá podle barev jamajské vlajky.

Koalice s FDP se příliš nelíbí ani Zeleným. "Naše vedení se na takovou koalici dívá spíš skepticky, programy se prostě neshodují. Ale nejdřív počkáme, s čím při jednání přijde CDU/CSU, jestli tady vůbec je o čem jednat dál," rozpačitě říkala jedna z šéfek poslaneckého klubu Zelených Katrin Göringová-Eckartová.

Programových rozporů mezi konzervativci a Zelenými je  dost. U energetiky a životního prostředí panuje zásadní neshoda v otázce zachování atomové energie. V otázce zahraniční politiky se neshodují ohledně vstupu Turecka do EU. Jednání jsou však otevřená, ve straně Zelených dochází ke změnám.

Joschka Fischer končí

Nynější "zelený" ministr zahraničí Joschka Fischer konstatoval, že pro Zelené začíná nová situace, protože vládní koalice SPD a Zelených v nedělních volbách ztratila většinu. V té by měli vést stranu noví, mladší lidé. Uvedl současně, že do  budoucna už nechce zastávat žádnou funkci v parlamentu ani ve straně,chce zůstat řadovým poslancem.

Mnozí Zelení nechtějí do opozice. Pro stranu by strategicky nemuselo být špatné s minimálními ztrátami přežít sedmiletou rudozelenou vládu a pak se ukázat jako vhodný koaliční partner i pro jinou stranu než sociální demokracii.

Velké strany budou jednat od středy

Obě nejsilnější německé strany, křesťanskodemokratická CDU/CSU a sociálnědemokratická SPD, zahájí ve jednání o možných koalicích. Nejprve se sejdou se stávajícími partnery. SPD bude ve středu jednat se Zelenými, CDU/CSU ve čtvrtek s liberální FDP.  Týž den se setkají i představitelé SPD s CDU/CSU. Velká koalice je nyní  považována za nejpravděpodobnější.

Výběr článků

Načítám