Hlavní obsah

Lidé musí znovu opustit New Orleans

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS/MIAMI

Bahamy v pondělí zasáhla tropická bouře Rita, která přinesla prudký vítr a lijáky. Blíží se k Floridě, kde bylo vydáno nařízení evakuovat na 80 000 obyvatel ostrovů Keys, které bouře zasáhne v úterý. Hrozí nebezpečí, že později by se Rita mohla stočit k New Orleans. Město se proto opět evakuuje.

Článek

Starosta New Orleans opustil plán urychleného návratu do města a naopak nařídil evakuaci z oblastí na východním břehu Mississippi a doporučil odejít lidem na západním břehu řeky. "Situace se změnila," uvedl v pondělí.

Nepodlehl tak tlaku lékařů, kteří doporučovali návrat lidí do města odložit [celá zpráva], ale má strach z tropické bouře Rita. Uvedl, že ochrana města je oslabena po zničující katastrofě vyvolanou hurikánem Katrina.

Vojenský inženýr Dan Hitchings, který pracuje v oblasti postižené hurikánem, uvedl, že protipovodňová ochrana "vydrží jen o málo více než běžný příliv".

Evakuuje se i část Floridy

Obyvatelé nízko položených ostrůvků Keys u Floridy v pondělí zabedňovali okna domů i obchodů. Dálnice byla otevřena pouze směrem na sever, aby se zvětšila její průchodnost a nevznikly zácpy. Vojenská letadla v pondělí také evakuovala tři jednotky intenzivní péče z ostrovů. Ulice měst se již téměř zcela vyprázdnily.

Nejvyšší pohotovost byla vyhlášena i na jihovýchodě Floridy. Pro obyvatele floridského okresu Miami-Dade je však evakuace zatím dobrovolná a týká se pobřežních oblastí. Přesto se tvořily dlouhé fronty u benzínových čerpadel. K dobrovolné evakuaci vyzýval i Texas.

Bouře zasáhla Bahamy

Meteorologové oznámili, že by bouře doprovázená vichrem o rychlosti 70 kilometrů za hodinu mohla přerůst v hurikán a přihnat vlny o výši dva a půl metru. Na Bahamách zůstaly v pondělí uzavřené některé školy i letiště v metropoli Nassau. Do oblasti Mexického zálivu bouře doputuje ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám