Hlavní obsah

NASA vyšle na Měsíc čtyři kosmonauty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy vyšlou do roku 2018 na Měsíc čtyři astronauty. S odvoláním na šéfa americké Národní agentury pro letectví a vesmír Michaela Griffina to v pondělí napsala agentura AFP. Na povrchu souputníka Země stráví kosmonauti týden. "Chceme se vrátit na Měsíc v roce 2018," řekl Griffin.

Článek

Dodal, že týdenní pobyt na Měsíci poskytne posádce čtyřikrát více času, než měly jednotlivé mise programu Apollo, který skončil v roce 1972. K cíli doletí astronauti v řídící lodi spojené s přistávacím modulem. Do vesmíru je vynese mohutný nosič, jenž má nahradit raketoplány. Ty mají dosloužit do roku 2010. Nová nosná raketa začne létat v roce 2012 a bude schopna dopravit na oběžnou dráhu 125 tun nákladu. K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dopraví až šestičlennou posádku.

Griffin připustil, že mezi vyřazením raketoplánů a nasazením nového stroje zůstanou Spojené státy dva roky bez nosiče, který by byl schopen dopravit do kosmu těžší náklady. Návrat na Měsíc bude stát celkem 104 miliard dolarů, což je podle Griffina jen 55 procent ceny, kterou si vyžádal program Apollo. Ten vyhlásil prezident John Fitzgerald Kennedy na počátku šedesátých let, aby předstihl tehdejší Sovětský svaz v průzkumu vesmíru.

Griffin dodal, že nový program umožní "stálou přítomnost" lidí na měsíčním povrchu, což poslouží k přípravě dálkových vesmírných výprav, například na Mars. Nový raketový systém, který má vynést čtyřčlennou posádku k Měsíci, bude podle NASA kombinací toho nejlepšího z programu Apollo a technologie raketoplánů. Z raketoplánu využije především motory a hlavní tažnou raketu na pevné palivo.

Podle programu Apollo bude sestrojena řídící loď, která setrvá na oběžné dráze kolem Měsíce, a sestupný modul, který přistane s posádkou na jeho povrchu. Na rozdíl od misí Apollo však nemusí v řídící lodi, která bude navíc mnohem prostornější než kabiny Apolla, zůstat ani jediný kosmonaut a všichni mohou sestoupit na lunární povrch.

Nové palivo

Nový přistávací modul může dosednout na jakékoli místo, zatímco posádky dřívějších modulů musely vybírat kvůli omezenému množství paliva oblasti velmi blízko rovníku. Ke startu zpět k řídící lodi tehdy totiž využívaly odstředivé síly měsíční rotace, která je na rovníku největší.

Novinkou je také použité palivo. Podle zpráv z oficiální internetové stránky NASA řídící loď i přistávací modul použijí tekutý metan. To bude výhodné v budoucnu, kdy kosmonaute budou moci z místních zdrojů, například z atmosféry Marsu metan získat a palivo si doplnit sami.

Řídící loď se vrátí zpět na Zem a přistane na padacích na západě Spojených států poblíž Edwardsovy letecké základny, kde nyní v případě špatného počasí na Floridě přistávají raketoplány. Griffin uvedl, že kosmickou loď bude možno použít desetkrát. Podle letového plánu, jak ho předložila NASA na internetové stránce, začne nová vesmírná loď nejprve vynášet posádky a zásoby na ISS, a to nejméně šestkrát za rok. Mezitím se plánují nepilotované lety k Měsíci s cílem položit základy pro opětné přistání na jeho povrchu.

Vlastní let lidské posádky na Měsíc se odehraje ve dvou fázích. Mohutný nosič vynese nejprve na oběžnou dráhu kolem Země řídí loď s měsíčním přistávacím modulem a "odletovým stupněm" rakety.

Posádka odstartuje odděleně a k tomuto systému se připojí na oběžné dráze kolem Země. Poté se zažehnou motory odletového stupně rakety, který překoná zemskou přitažlivost a dopraví posádku za tři dny na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Po týdenním průzkumu Měsíce se přistávací modul opět spojí s řídící lodí a vrátí se na Zem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám