Hlavní obsah

Lékaři a záchranáři varují před návratem do New Orleans

NEW ORLEANS

Američtí lékaři v pondělí varovali, aby se evakuovaní lidé nevraceli do hurikánem poničeného New Orelans. Jejich předčasný návrat by se mohl stát další katastrofou.

Článek

"Druhou katastrofou by bylo, když pozvete lidi zpátky a infrastruktura ve městě nefunguje," uvedl specialista z neworleánské nemocnice Petret Deblieux. Narážel tím na plán starosty města Raye Nagina otevírat tento týden další čtvrtě města a umožnit do nich návrat statisícům obyvatel.

Pod vodou totiž zůstává stále čtyřicet procent města a hnijící voda je plná střevních bakterií, ropných produktů i sloučenin arsenu.

Návrat kritizují i záchranáři

Naginův plán tvrdě kritizuje i viceadmirál Thad Allen, který řídí pomoc městu. Podle něj je idea, že by se do města vrátilo 200 000 lidí, "mimořádně problematická".

Provizorně opravené vodovody, kanalizace a elektrické rozvody nejsou schopny unést takovéto zatížení a před příchodem tolika obyvatel je nutné plně obnovit jejich provoz a kapacitu. "Návrat lidí před dokončením těchto úkolů vystavuje město riziku," dodal Thad Allen s tím, že dostatečná není ani kapacita nemocnic.

Starosta prosazuje návrat obyvatel

Nagin však svůj plán brání: "Věříme, že plán návratu citlivě vyvažuje bezpečnostní rizika a potřeby obyvatel města." Ti se podle něj chtějí vrátit a dát do pořádku své domy.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush se chystá do ulic New Orleansu

Z funkce šéfa Federálního úřadu pro řízení záchranných prací (FEMA) odvolal ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff Michaela Browna, tvrdě...

Hurikán Katrina zabil přes pět set lidí

Podle zpráv z noci na úterý si hurikán Katrina vyžádal nejméně 513 obětí, v Louisianě zabil 279 lidí, v sousedním Mississippi 218 osob, na Floridě 14...

Výběr článků

Načítám