Hlavní obsah

Francie rozbila síť verbující bojovníky do Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzská policie zadržela v pondělí v okolí Paříže šest mužů v souvislosti s vyšetřováním sítě vysílající dobrovolníky k boji proti koaličním jednotkám v Iráku. Zdroje agentury AFP neupřesnily, zda naverbovaní lidé odjeli do Iráku.

Článek

List Le Parisien napsal, že francouzští vyšetřovatelé už odhalili nejméně čtyři takové sítě. Některé z nich se zabývaly přímo vysíláním bojovníků do Iráku, jedna pro ně obstarávala falešné pasy.

Šéf francouzské jednotky pro koordinaci protiteroristického boje Christophe Chaboud Le Parisien řekl, že do této chvíle bylo identifikováno sedm francouzských bojovníků, kteří v Iráku zemřeli. Tři z nich zahynuli při sebevražedných atentátech.

Další tři lidé byli zajati a devět je jich nezvěstných. Francouzské tajné služby se podle listu obávají, že se naverbované osoby, pohybující se "někde mezi Damaškem a Bagdádem", vrátí do Francie s úkolem exportovat islámskou svatou válku.

Chaboud se bojí, že odchody do Iráku budou pokračovat: "Není to v takovém rozsahu, jako tomu bylo v době války v Afghánistánu, ale je to velmi znepokojivé," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám