Hlavní obsah

KLDR se vzdá jaderných zbraní

– PEKING

Severní Korea se vzdá svých programů vývoje jaderných zbraní a přistoupí ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Přislíbila to v dohodě, která byla uzavřena na šestistranných jednáních o severokorejském jaderném programu v Pekingu. Výměnou jí byly přislíbeny pomoc a elektřina.

Článek

"KLDR slibuje, že se vzdá všech svých jaderných zbraní a ukončí všechny své programy jejich vývoje, co nejdříve se vrátí ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní a bude akceptovat kontroly ze strany Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE)," uvádí se v dokumentu.

Podle šestibodového dokumentu se Pchjongjang zavázal, že znovu přistoupí ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT).

"Všechny strany zdůrazňují, že cílem jejich jednání je dosáhnout kontrolovatelné likvidace jaderných zbraní na Korejském poloostrově," praví se v dohodě.

Bezpečnostní záruky pro KLDR

Spojené státy v dokumentu potvrdily, že na Korejském poloostrově nemají žádné jaderné zbraně a rozhodně nemají v úmyslu zaútočit na KLDR, nebo ji obsadit s pomocí jaderných či konvenčních zbraní.

KLDR a USA se v dokumentu rovněž zavazují k vzájemnému respektování své suverenity a práva na mírové soužití.

Severní Koreji byla přislíbena ekonomická pomoc, zejména dodávky ropy a energie a přiznáno právo na mírové využívání jaderné energie s tím, že otázka lehkovodního reaktoru KLDR se projedná "ve vhodnou dobu".

Zúčastněné strany se v dohodě také zavazují, že budou usilovat o normalizaci vztahů se zbídačelou a diplomaticky izolovanou Severní Koreou. Jde především o bilaterální vztahy mezi Pchjongjangem a Washingtonem a Pchjongjangem a Tokiem. Jižní Korea už dodala KLDR dva milióny kilowatů elektrické energie.

Průlomový dokument

Je to nejdůležitější výsledek od začátku šestistranných rozhovorů před dvěma lety," uvedl náměstek čínského ministra zahraničí Wu Davej.

Vůbec první dohoda, které bylo za dva roky při jednáních dosaženo, vychází z čínského návrhu, který již v neděli překvapivě označil za dobrý i americký vyjednávač Christopher Hill.

Zůstává otázka lehkovodního reaktoru

Čínský návrh podle neoficiálních informací obsahuje kromě uznání práva Severní Koreje na mírové využívání jaderné energie i souhlas s budoucí výstavbou lehkovodního reaktoru. USA se dosud stavěly proti jakémukoli jadernému programu KLDR, přičemž poukazovaly na opakované snahy tohoto komunistického státu získat jadernou bombu.

Pochybnosti o plnění

Komentátoři však zůstávají rezervovaní Charles Scanlon z BBC, který je v Soulu, uvádí že jde o signifikantní krok, ale podle něj mohou přijít obtíže při plnění dohody.

Zúčastněné strany se dohodly, že se v listopadu znovu sejdou k rozhovorům, při nichž by konkrétně jednalo o praktickém uplatnění zásad obsažených v dnes přijaté dohodě. Christopher Hill upozornil, že to může být ještě poměrně dlouhý proces.

Nepanuje totiž ani shoda o rozsahu severokorejského jaderného programu

Šestistranných rozhovorů se kromě KLDR účastní ještě Jižní Korea, USA, Rusko, Čína a Japonsko. Krize kolem severokorejského jaderného programu trvá od roku 2002, kdy Spojené státy oznámily, že Severní Korea přiznala obohacování uranu, který je využitelný k sestrojení jaderné bomby. Letos Pchjongjang dokonce oznámil, že jadernými zbraněmi již disponuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám